Energijski viri prihodnosti

Zadnjih par let se mediji veliko sučejo okoli teme globalnega segrevanja. Najpomembnejši faktor, ki bi naj bil tudi glavni krivec za globalno segrevanje, pa je izpust plinov. Izpust plinov predvsem iz avtomobilov, zato se odkriva vedno več in več načinov, kako zmanjšati porabo bencina in ga nadomestiti z drugimi alternativami. Splošno znano dejstvo je tudi, da nafte počasi zmanjkuje (sicer je je še dovolj za dolga leta, toda ne pri tej porabi, ki pa bolj in bolj narašča), čeprav prinaša ogromno dobička, zato se, spet, iščejo alternativni viri. Prav tako so škodljivi malodane vsi viri energije kot elektrike, zato tudi zanje iščejo druge/drugačne rešitve. In zdaj lahko govorimo o energijah prihodnosti.

Poznamo tri glavne vrste elektrarn, termo (s kurjenjem premoga, pri katerem nastajajo zelo škodljivi vplivi za okolje, tudi kisel dež), hidro (na vodah, uničujejo naravni ekosistem) in jedrske (ki so same po sebi popolnoma super, dokler ne pride do nesreč, kakor je v Černobilu (čeprav, opozorilo: takrat je prišlo do nesreče zgolj zaradi slabe varnosti in nadzora!), so pa odpadki radioaktivni in skorajda nemogoče jih je razgraditi in odložiti na “varno” mesto). Vse tri so po Evropi zelo močno zastopane, toda so pa še druge vrste elektrarn, ki izrabljajo drugačne, t.i. ekološke vire. Obnovljive. Npr. veter. Vetrne elektrarne so precej iznajdljiva zadeva, če seveda država leži na prepišnem območju in dokler vetrnice ne pobijajo ptic. Precej popularna zadeva je tudi kurjenje olja iz koruze, kar bi se lahko uporabljalo tudi za avtomobilsko kurjavo.

Vsaka vrsta izrabe energije ima svoje pozitivne in negativne strani. Za prihodnost bo pač potrebno iznajti take, ki imajo čimmanj negativnih za okolje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja