HTML 5 vse bolj standarden na spletnih straneh

Kako dolgo je pravzaprav trajalo, da se je HTML 4 prijel in postal sprejet širše in v svojih naprednejših funkcijah kot standard. Podobno se tudi HTML 5 že nekaj časa razvija in pripravlja na svoj “prime-time”, nekatere spletne agencije ga sicer že pridno uporabljajo, ampak bo trajalo še nekaj časa da bo postal standard na spletu in vseh drugih aplikacijah, ki vse ne bodo tekle na spletu – a kar vemo je, da bodo tekle na mnogih napravah, ki jih dandanes morda še niti ni.

Tako bodo aplikacije narejene v skladu s temi standardi uporabne ali pa vsaj lahko prenosljive med mnogimi napravami. In tako je HTML 5 tudi eden izmed branikov svobodnega in odprtega interneta, zdaj ko ga z vseh strani napadajo interesi predvsem večjih korporacij, ki dosti lažje kujejo dobičke, če zapirajo svoje “ekosisteme” in svojim strankam ne omogočajo lahkega prehoda med različnimi platformami.

Tak znan primer je npr. tudi Microsoftov trud, da bi svoje Officeove oblike datotek stlačil pod rubriko standardnih programov, s čimer bi mu bila še nadalje odprta vrata v mnoge državne administracije in druga podjetja, ki v svojih razpisih zahtevajo odprte standarde. Vendar pa je Microsoft to naredil tako, da je karseda otežil delo drugim razvijalcem, ki bi želeli shranjevati in odpirati te vrste datotek tako kakovostno in brezhibno, kot je to mogoče z MS Office. Da ne omenjamo silovitega lobiranja in pritiskanja na mnoge organe in telesa, ki sestavljajo ISO organizacijo. Na koncu jim je nekako uspelo, ob tem pa je odstopilo kar nekaj ljudi, ki so bili dolgo vrsto let ugledni predstavniki in strokovnjaki na svojih področjih. Preprosto se jim je zdelo, da je tovrstna praksa neetična in nemoralna, obenem pa je zdaleč stran od duha odprtih standardov, za katere se zavzemajo – in ki dejansko koristijo predvsem uporabnikom.

Nenazadnje se podobno godi tudi na spletu. Četudi je bil npr. Google Chrome zelo prikupen program, ko ga je Google najprej splavil, so se resnični interesi hitro izkazali – in sicer je pred kratkim uveljavljen standard DNT (do not track) Google Chrome uvedel med zadnjimi. Kakopak mu ni bilo v interesu, da bi svojim uporabnikom na enostaven način omogočil, da se odločijo za preprečevanje sledenja njihovim aktivnostim in analizi spletnega iskanja. Naj spomnimo, da je Googlov slogan “Don’t be evil” … a kdo bi še verjel …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja