Nordijska hoja

Konkurenca športnih programov namenjenih rekreativcem je vsak dan večja. Najbrž najbolj hitro rastoča oblika rekreativnega športa je trenutno nordijska hoja. Začetek te oblike rekreacije sega v 90-ta leta, izhaja pa iz Finske. Popularnost nordijske hoje je posledica njenih pozitivnih lastnosti.

Pri tovrstni hoji treniramo 90% vseh mišic, kar je veliko več kot pri samem teku, hoji ali kolesarjenju. Srčni utrip je cca. 10 odstotkov višji kot pri hoji, kar pomeni, da je idealen šport za osnovno aerobno vadbo. Izboljšuje aerobno vzdržljivost, moč rok in ramenskega obroča in hkrati povečuje gibljivost. Pomembno dejstvo, ki govori v prid nordijski hoji v primerjavi s tekom je njena prizanesljivost do kolen, skočnih sklepov, kolkov in hrbtenice.

Programe nordijske hoje ponujajo razna športna društva. Nordijsko hojo ponujajo tudi skoraj vsa zdravilišča in centri zdravja. Oprema, ki jo potrebujemo za tovrstno vadbo pa ni posebej draga. Glavni pripomoček so nordijske oz. pohodniške palice. Nordijske palice ponujajo športne trgovine, pri izboru pa je dobro povprašati tudi trgovca ali strokovnjaka, ki se je s tovrstno obliko športa že ukvarjal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja