Skozi zgodovino magične umetnosti

Prav vsak izmed nas je že videl kako čarovnik iz klobuka potegne zajca,ali pa kako je svojo asistentko razrezal in jo potem zopet sestavil. Malokdo pa ve kako se je ta umetnost skozi zgodovino razvijala.

Čarovniki oz. iluzionisti obstajajo že zelo dolgo, antropologi trdijo, da je umetnost stara več kot 3000 let. Na začetku so predvsem nastopali na trgih in ulicah in privabljali množice ljudi k opazovanju, na ta način so si sami služili kruh. Že v preteklosti so se predstavljali na svoje načine, nekateri kot zabavljači, drugi pa kot posebni ljudje, ki jim je bila zaupana posebna magična moč. Oblečeni so bili v halje s posebnimi simboli, na glavi so imeli stožčast klobuk, v roki pa ni smela manjkati čarobna paličica. Velik korak naprej se je zgodil v Franciji, ko se je kot prvi v večerni obleki predstavil čarovnik Jean Eugene Robert Houdin, ki je znan kot oče sodobne magije. Njegovo občinstvo niso bili naključni mimoidoči ampak eminentne francoske družine. Njegovi triki so zelo cenjeni še danes pri občinstvu, saj jih skozi roke drugih iluzionistov še vedno izvajajo.
Magija je danes zelo popularna zvrst umetnosti, predvsem v ZDA, Veliki Britaniji in na Japonskem. Trenutno najbolj znani čarodej je seveda David Copperfield. Svojo slavo si je ustvaril z osupljivimi iluzijami, kot so lebdenje celotnega vagona, uspešen prehod skozi Kitajski zid in uspešno izvedel izginotje letala in Kipa svobode.
Vse bolj je popularna tudi ulična magija, katere predstavnik je David Blaine. Svojo kariero je začel s TV oddajami. Zaslovel pa je z neverjetnimi izzivi, ko je bil sedem dni zaprt v stekleni krsti pod zemljo, 60 ur je preživel zaprt v kocki ledu in podobni ekstremni preizkusi.
Na Japonskem je s pomočjo interneta svoje sposobnosti širil Cyril Takayama. V Evropi je najbolj priznan Anglež Derren Brown, ki ni konvencionalen čarovnik, saj je njegova posebnost mentalizem. Brez dvoma se lahko trdi, da je ta zvrst še najbolj osupljiva. Na svetu je zelo veliko ljudi, ki z gotovostjo trdijo da Derren bere naše misli. Zaslovel pa je s svojimi TV oddajami.
Kaj vse nas v prihodnosti še čaka izpod rok čarovnikov pa bo pokazal čas in njihovo zavzemanje za nove magične trike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja