Tekočine za kontaktne leče

Na voljo obstajata dve vrsti tekočin za kontaktne leče: večnamenske tekočine za kontaktne leče in tekočine na osnovi peroksida. Vsaka iz med teh tekočin ima svoje prednosti in slabosti.

Večnamenske tekočine za kontaktne leče

Večnamenske tekočine za nego kontaktnih leč imajo dve lastnosti: da kontaktne leče čistijo in dezinficirajo. Večnamenske tekočine imajo to dobro lastnost, da čistijo in dezinficirajo tako, da ni potrebno kontaktnih leč na kakršen koli način drgniti, da bi odstranili obloge. Čeravno, najnovejše raziskave kažejo, da če po uporabi večnamenske tekočine za kontaktne leče, leče še dodatno zdrgnemo je efektivnost čiščenja s tekočinami še večja. Zato nekateri strokovnjaki na področju vida, priporočajo 10-sekundno mehanično drgnjenje leč kot dodaten proces pri čiščenju s tekočinami. Zagovorniki večnamenskih tekočin za leče trdijo, da so veliko cenejše in enostavnejše za uporabo kot tekočine na bazi peroksida in iz tega razloga se bodo tisti, ki nosijo leče, verjetneje odločili za to vrsto tekočin.

V zadnjih letih se je pojavila težava na področju večnamenskih tekočin za leče. Problem je nastal, ko je izbruhnilo glivično obolenje oči, ki je bilo povezano s to vrsto tekočin za kontaktne leče. Kljub vsemu so večnamenske tekočine za leče med najbolj popularnimi metodami za nego kontaktnih leč.

Tekočine za leče na osnovi peroksida

Čeprav nudijo tekočine za leče na osnovi peroksida odlično dezinfekcijo in niso znane nikakršne težave z infekcijami je ta način čiščenja leč manj enostaven kot z večnamenskimi tekočinami za leče. Strokovnjaki na področju zdravja oči, ki priporočajo tekočine na osnovi peroksida, med drugim svetujejo, da se kontaktne leče najprej očistijo s kakšno od površinskih raztopin in nato sperejo z slano raztopino. Tako, da je zahtevan še en predhodni korak pri čiščenju in negi kontaktnih leč. Dezinficiranje leč s tekočinami na bazi peroksida je lahko kot enostopenjski ali dvostopenjski proces, odvisno od produkta. Oba, enostopenjski in dvostopenjski proces potrebujeta nevtralno tekočino za leče po dezinfekciji in pred vnosom leč v oko. To pa zato, ker je tekočina na bazi peroksida zelo efektivna pri dezinficiranju, vendar je toksična in posledično nevarna za roženico, zato jo je potrebno redčiti.

Tekočine za čiščenje leč na bazi peroksida so brez konzervansov in zato se jih zelo pogosto priporoča tistim uporabnikom kontaktnih leč, ki imajo kakršne koli težave povezane z večnamenskimi tekočinami za leče. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da imajo tudi tekočine za leče na bazi peroksida, pomanjkljivosti. Te tekočine lahko povzročijo neljube težave, če se pri čiščenju pozabi tisti korak, ko je potrebno tekočino nevtralizirat. Tako lahko pride do resnih poškodb očesa. Naslednja težava, ki lahko nastane je, če je po nevtralizaciji čistilne tekočine, le-ta ostala v posodici in je ne zamenjamo s svežo in v to ta staro tekočino, odložimo kontaktne leče. S tem lahko pride do kontaminacije leč in do možnosti raznih infekcij.

Auer optika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja