Led reflektor za občuten prihranek

Tako kot mnoge lastnike mnogih drugih zgodovinskih, kulturnih, cerkvenih in podobnih stavb, je tudi nas pestilo precej stroškov, ki so se nabirali zaradi nočne osvetljave. Že res, da bi si lahko rekli, da ni nobene potrebe, da je stavba upravne enote v enem manjših slovenskih mest ponoči osvetljena, vendar so se ljudje na staro razkošno stavbo, ki ponoči zažari v prijetni svetlobi, že navadili. Prav tako je razsvetljava dobrodošla tudi v smislu razsvetljave celotne ulice. Torej je bila možnost, da bi na nočno osvetlitev pozabili, takoj vsem neprijetna. Vendar pa smo želeli zmanjšati stroške. Kako nam je uspelo? Tako, da je vsak klasičen reflektor po novem nadomestil led reflektor. Res je, da je bil sicer za zamenjavo svetil potreben denar, vendar strošek ni bil pretirano velik in se bo dejansko zelo hitro povrnil. Izbrali nismo niti najcenejših, niti najdražjih profesionalnih svetil, ampak smo bili zmerni ter izbrali zlato sredino. Po izračunu, ki so nam ga pripravili, pa bo prihranek izjemen. Kar ni pomembno zgolj zato, da se bo naša blagajna počasneje praznila, ampak tudi zaradi tega, ker smo idejo o možnosti prihranka ter s tem zmanjšanja porabe električne energije seznanili tudi lastnike vseh drugih stavb v mestu. Kot kaže, se zdi zamisel tako rekoč vsem zanimiva – in če bo led reflektor zamenjal vsakega klasičnega v mestu, bomo naredili res nekaj izjemnega. Šola, glasbena šola, gimnazija, športna dvorana, knjižnica, cerkev, občinska stavba … Vse bo še vedno osvetljeno, vendar bomo lahko s ponosom ugotovili, da za minimalen strošek, prav tako pa z minimalno porabo energije. Saj veste – če varčujemo na vseh področjih, ni nobene potrebe, da bi razmetavali za takšno stvar, kot je osvetlitev, še zlasti zato, ker ima ta tudi slab vpliv na okolje.


Ja, res je – tudi okoljevarstvenike smo pred zamenjavo osvetljave povprašali za mnenje. Sicer so ti na splošno prepričano, da bi bilo najbolje, če bi se popolnoma izognili svetlobnemu onesnaževanju, vendar so tudi zamisel, ki naj bi privedla do manjše porabe energije pohvalili. Če se bodo sedaj res pridružile pri tem še druge javne ustanove ter ustanove civilne družbe, pa smo gotovo na konju – dejansko bomo lahko rekli, da se trudi naše mesto prispevati k temu, da se v termoelektrarnah pokuri kakšna tona premoga manj, okolje pa je zato čistejše.
Vsekakor upamo, da bo projekt v celoti uspešen in se bodo morda po našem zgledu nato ravnali tudi drugih mestih in krajih po Sloveniji. Nenazadnje je odločitev za led reflektor smiselna tako z okoljskega kot finančnega vidika – in prihranek pri financah je zagotovo vsem v interesu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja