Lesene stopnice in ograje

Lesena ograja vam naredi dom bolj domač, in naraven. Kljub številnim drugim materialom, les še vedno ostaja številka ena po uporabnosti, in tudi obliki. Je eden izmed prvih materialov, poleg kamna in gline, ki se ga v gradbeništvu uporablja predvsem v konstrukcije namene. Sprva so ga uporabljali predvsem zaradi njegove preproste dostopnosti, pa je v današnjih časih cenjen predvsem zaradi pozitivnih lastnosti (uravnavanje vlage, čiščenje zraka, dobra izolativnost in prijeten je na otip). Zaradi svojih dobrih lastnosti ga za izdelavo lesenih stopnic in ograj uporablja tudi Cestnk. Pri izdelavi stopnic lahko uporabljamo več materialov, večina jih uporablja jesen, bukev ali hrast. Seveda uporablja pa se lahko vse vrste materialov, od ostalih domačih vrst lesa, pa do eksotičnih vrst. Pri izdelavi ograje, pa se bolj kot ne uporabljajo materiali kot so les, inox, steklo in marmor. Seveda se lahko uporablja tudi kombinacije naštetih materialov. Zelo priljubljene in inovativne pa so tudi tako imenovane okrogle ali zavite stopnice, ki dodajo stopnicam in ograji nov pomen, z vidika estetike. Seveda pa poleg navadnih stopnic, obstajajo tudi stopnice na betonsko podlago, pri kateri se stopnice naredijo na oblogo betona ter železno konstrukcijo.

Kaj pa cena? Cene so popolnoma odvisne od dogovora, od zahtevnosti ter obsegu projekta. Prav tako je odvisno kakšen material se uporablja. Potek izdelave lesenih stopnic:

  1. Naročilo stopnic, ter meritve na samem objektu
  2. Izrisanje stopnic(ni potrebno)
  3. Izdelava stopnic, z lakiranjem
  4. Montaža

Pri tem se uporablja les, ki je predčasno sušen v sušilnicah. Posledica tega pa je predvsem to, da so ograje ali stopnice gladko obdelane, in zato se les na soncu bistveno manj razteza, in to pomeni manj razpok ali krivljenj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja