Štoparica – kaj je in zakaj jo potrebujemo?

Čas je nekaj, kar obstaja. Vsem ga navadno primanjkuje in vsi ga želijo izkoristiti maksimalno. Ljudje smo vezani na čas. Vse se namreč dogaja na podlagi tega. Sestanki, dogovori in vse ostalo se namreč meri v času. Zaradi tega je reden spremljevalec vsakega našega koraka, ki ga naredimo.

Poznamo različne vrste merjenje časa. Navadne ure, štoparice, peščene ure in ostale vrste. Tokrat se bomo malce posvetili sami štoparici, ki je nepogrešljiv pripomoček zlasti v športi. Štoparica je namreč posebne vrste ura, ki deluje na principu seštevanja ali odštevanja časa. Odvisno od tega, kaj dejansko potrebujemo. V nekaterih primerih se čas na štoparici prišteva, medtem, ko se v nekaterih primerih čas na štoparici enostavno odšteva.

Štoparica kot nepogrešljiv športni pripomoček

Štoparica je, kot smo že omenili, prav posebne vrste ura. Deluje tako, da jo sprožimo s preprostim dotikom gumba oziroma pritiskom na gumb. V športu se meri čas tekmovalca ali pa se odšteva posamezno tekmovanje. Vse je odvisno od tega, za kakšne vrste tekmovanja pravzaprav gre. Štoparica je narejena na preprost način. Navadno ima črno bel zaslon, kjer pikazuje čas. Dandanes poznamo tudi štoparice, ki so narejene na digitalno. Ne glede na to, ali izberete digitalno uro ali analogno, vedno imejte takšno na katero se lahko zanesete. Športniki se na podlagi ure, ki odšteva odločajo, ali so dovolj dobri ali ne.

Poznamo posebne vrste ur. Ura, ki odšteva ali sešteva čas je zagotovo prav posebna. Nekatere ročne ure, predvsem tiste, ki so namenjene športu, imajo že vgrajene ure, ki odštevajo ali seštevajo čas. Štoparica je dejansko ura z mehanizmom za odštevanje ali prištevanje določenega časa. Seveda se ne uporablja zgolj v športu, marveč tudi v medicini, šolstvu ter različnih dejavnosti, kjer sklepamo, da moramo odštevati ali prištevati čas.

Preprosto bi lahko rekli, da je ura ki odšteva tudi nekakšen kronometer. Nekatere imajo sekundne kazalce, spet druge so narejene digitalno. Pravzaprav je to povsem brez pomena, saj je nenazadnje pomembno zgolj to, da je čas natančen in točen, kot je to od re pričakovano. Vsi smo vedno v tekmovanju s časom – vsi potrebujemo kdaj časovno omejitev, zaradi katere potem lahko postanemo še boljši.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja