Ostanimo varni na cesti s primernimi gumami

Zamenjavo gum na našem avtomobilu lahko opravimo kadarkoli. Najbolj pogosto pa bomo opazili, da vozniki opravijo to storitev na začetku zime in pred pomladjo. To je zato, ker je zamenjava zakonsko obvezna. Pri lokalnem vulkanizerju lahko menjamo vse vrste gum. V vsakem primeru moramo poznati glavne razloge, zakaj to počnemo in kaj nam to doprinese, ko se vozimo po cesti.

Gume za avto

Poznamo pa tudi celoletne gume za avto, ki so narejene za vse štiri letne čase. Z razvojem moderne tehnologije so take vrste gum postale izredno zanesljive. Seveda imajo svoje prednosti in slabosti, kot vsa tehnologija, vendar je to odlična izbira, če bi se radi izognili menjavi gum vsaj dvakrat letno.

Najbolj pogoste vrste gum za avtomobile

Celoletne gume

Uporabljajo se predvsem za mestno vožnjo in urejene ceste, kjer ni ekstremnih pogojev. V hudem zimskem vremenu bodo naše celoletne gume za avto morale imeti napis 3PMSF, kar pomeni, da imajo certifikat za vožnjo v bolj težkih sneženih razmerah. V primeru, da imamo celoletne gume brez tega certifikata, bomo morali še vedno uporabljati zimske gume.

Letne gume

Uporabljajo se za vožnjo v suhih ali deževnih razmerah, vendar niso primerne za led in sneg.

Zimske gume

Za uporabo izključno v zimskim mesecih, ko je več dežja z nastankom poledice in snega.

Profil je pokazatelj obrabljenosti

Letne gume in vse ostale vrste imajo določen profil. Če izgleda izrabljen, potem nujno potrebujemo zamenjavo. Veliko izbiro gum za avto boste našli v spletni trgovini Silux.hr.Profil mora imeti vsaj nekaj milimetrov, drugače je vozilo nevarno voziti, saj lahko v ostrih zavojih ali spolzki podlagi izgubimo nadzor.