Avto-motoAvtodeli

Zagotovimo dober zagon avtomobila

Delovanje našega avtomobila je odvisno od številnih avtodelov. Pogosto je potrebno katerega izmed njih zamenjati, saj se njegova učinkovitost ali zmogljivost zmanjša. Moderni avtomobilski akumulatorji imajo dolgo življenjsko dobo. Ko pa se jim preveč zniža napetost, ki jo lahko vzdržijo, pa je potrebna zamenjava. Namenjeni so napajanju ključnih elektronskih komponent v našem vozilu, kot je GPS navigacija in radio. Obenem pa shranjena električna energija omogoča ustvarjanje iskre v svečkah, ki vname mešanico kisika in goriva v batih. Ko se omenjen avtodel iztroši, bomo morda imeli težave z zagonom motorja.

Akumulator napaja električni sistem v našem avtu

Glavni namen akumulatorja v našem avtombilu je napajanje ključnih električnih komponent. V njem je shranjene veliko energije, ki jo lahko uporabimo za poslušanje radia, prižig žarometov ipd. Napaja ga alternator. Veliko ljudi pa se ne zaveda, da akumulator tudi skrbi za zmeren električni tok. Preprečuje padce in dvige električne voltaže, kar ohranja naše komponente v vozilu varne pred okvarami. 

Akumulator za avto shranjuje električno energijo
Akumulator za avto glavna komponenta za zagon avtomobilskega motorja

Moderni akumulator za avto ima življenjsko dobo nekje od 2-3 leti. Boljši modeli pa tudi do 5. V vsakem primeru se z uporabo počasi izrablja. Sčasoma lahko zadrži le del električne energije, kot jo je nekoč. S tem pa se zniža zanesljivost našega vozila, kar se posebej občuti v bolj mrzlem vremenu.

Akumulator za avto shranjuje električno energijo

Novejša in tudi starejša vozila imajo akumulator shranjen v predelu motorja. Njegova glavna naloga je, da našemu avtomobilu nudi dovolj električne energije, da lahko svečke ustvarijo iskro in poženejo motor v delujoče stanje. Deluje pa tudi pasivno, saj nudi električni tok za napajanje vseh komponent, ko je motor v našem avtu ugasnjen.

Kako deluje avtomobilski akumulator?

Količina shranjene električne energije v omenjenem avtodelu je zelo visoka. Po določenem obdobju pa je vedno manjša. Priporočljivo je, da zaprosimo mehanika, da preizkusi akumulator, ko bomo peljali naše vozilo na menjavo olja, tehnični pregled ipd. Tako bomo hitro ugotovili, če je še vedno dovolj močan za nadaljnjo uporabo ali pa je potrebna menjava.

Vzdrževalec akumulatorja

Novejši akumulatorji so narejeni tako, da delujejo najdlje, če so vedno pri polni moči. Če se nam zgodi, da pogosto ponesreči izpraznimo akumulator do konca, s tem močno znižamo njegovo življenjsko dobo. Izprazni se lahko tudi, če dalj časa avtomobila ne uporabljamo. V zimskih mesecih pa mu nizke temperature močno znižajo najvišjo moč shranjene električne energije.

Če našega vozila dalj časa ne bomo uporabljali, nam lahko pomaga vzdrževalec akumulatorja. Namenjen je polnjenju in ohranjanju električne energije v sami enoti. Tako prepreči prehitro praznjenje in poškodbe same baterije. To je izredno priročna naprava, če bomo svoj avtomobil pustili dalj časa parkiran v garaži.

Obnovimo moč akumulatorja

Lahko se zgodi, da ko se nam akumulator za avto izprazni, da nikoli več ne pridobi svoje originalne moči nazaj. To ne pomeni, da je okvarjen. Razlog je mogoče najti v tem, kako se v našem vozilu omenjen avtodel polni. Alternator vedno poizkuša nuditi akumulatorju največji električni tok, kar je mogoče. To pa načeloma ni vedno najbolje zanj.

Polnilec in vzdrževalec akumulatorja
Ponjenje akumulatorja z polnilcem

Moč baterije lahko obnovimo z vzdrževalcem akumulatorjev. Številni modeli imajo vgrajeno funkcijo počasnega polnjenja. To omogoča, da počasi obnovimo baterijo do polne kapacitete. Seveda pa lahko tudi hitro napolnimo samo enoto, če se je ta popolnoma izpraznila, avto pa nemudoma potrebujemo za pot v službo, šolo, trgovino ipd.

Moderni avtomobili imajo vgrajenih veliko porabnikov električne energije

Moderni avtomobili so veliko bolj opremljeni s številnimi računalniškimi in navigacijskimi sistem, kot vozila nekoč. To je tudi razlog, da so akumulatorji za avto bolj obremenjeni kot kadarkoli prej. Res je, da je uporaba LED žarometov in številnih luči zmanjšala to breme. Vendar je naš avtomobil kljub temu velik porabnik električne energije.

Tako se lahko zgodi, da pozabimo prižganega katerega izmed računalniških sistemov. Ko pa želimo zagnati motor v avto, pa ugotovimo, da je akumulator popolnoma izpraznjen. Včasih je že dovolj, da pozabimo ugasniti lučko za osvetlitev kabine skozi noč. 

Hitri zagon avtomobila z izpraznjenim akumulatorjem

V primeru, da se nam avtomobil nenadoma noče več zagnati, je zelo verjetno, da je za to kriv izpraznjen akumulator. Pomagamo si lahko v vžigalnimi kabli, vendar za to potrebujemo drugo delujoče vozilo. To pa ni vedno mogoče, saj se nam pogosto zjutraj mudi v službo ali po drugih opravkih.

Veliko bolj učinkovito in praktično je, če imamo pri roki vzdrževalec za akumulator. Uporabimo ga tako, da ga priklopimo na – in + polariteto oziroma kontakte in ga pustimo delovati. Nakar po nekaj minutah lahko zaženemo motor. Alternator pa bo pričel polniti akumulator, kar pomeni, da se bomo lahko odpeljali na želeno mesto brez težav.