Gradbeništvo in nepremičnineViri energije, ogrevanje, hlajenjeVsi članki in nasveti

Obnovljivi viri energije

Obnovljivi viri energije(OVE) so v zadnjih letih presegli svojo vlogo energijskega vira, postali so trend, ki mu sledijo tudi največja podjetja. Dandanes je biti ‘zelen’ moderno, tako da podjetja ne uporabljajo obnovljivih virov le zaradi smiselnosti investicije kot take ali za doseganje ekoloških standardov, ampak tudi kot del marketinga podjetja.

obnovljivi viri energije

Nastala so cela podjetja, ki uporabljajo le obnovljive viri, nato pa svoje izdelke prikazujejo kot okolju prijazne in jih nato prodajo po višji ceni. In stranke so za to pripravljene plačati, nekatere zaradi resne zaskrbljenosti za okolje, večina pa zato, ker je trendovsko biti prijazen do okolja.

Obnovljivi viri energije so torej hitro pridobili na svoji priljubljenosti, verjetno tudi zaradi politike držav EU, ki so se zavezale, da bodo v naslednjih letih delež energije iz OVE povečale na četrtino. Ampak kaj sploh so OVE? Gre za energijske vire, ki nastajajo med naravnimi procesi, ki so stalni, torej medtem, ko jih mi izkoriščamo nenehno nastajajo novi. Tako za razliko od nafte, ki jo je na Zemlji omejena količina, ob premišljeni uporabi obnovljivih virov ne bo nikoli zmanjkalo.

Med OVE prištevamo sončno sevanje, ki ga lahko izkoriščamo s pomočjo sončnih kolektorjev za ogrevanje vode ali pa ga prek sončnih celic pretvarjamo v mnogo bolj uporabno električno energijo. Med obnovljive vire prištevamo tudi energijo vetra, hidroenergijo, geotermalno energijo, energijo bibavice in biomaso. Pri zadnji velja zmotno prepričanje, da gre tu le za kurjenje lesa. V resnici k biomasi prištevamo vse energijske vire, ki nastanejo iz živih organizmov – poleg lesa zraven spada tudi biodiesel, bioplin in bioetanol. Ta goriva so primerljiva z naftnimi derivati, pridelujejo pa jih iz organskih odpadkov.

Investicije v obnovljive vire energije se vsako leto močno povečajo tudi pri nas, predvsem na račun državnih subvencij, ki omogočajo hitrejšo povrnitev investicije.