Dnevne noviceSlovenska zunanja politika

Arčon na prvem srečanju s predstavniki Slovencev na Hrvaškem poudaril pomen učenja slovenskega jezika

Sestanek ministra Arčona s predstavniki Slovencev na Hrvaškem je potekal na sedežu slovenskega društva Bazovica na Reki in je bil predvsem spoznavne narave.

“Moja želja in želja moje ekipa je bila predvsem, da slišimo glas naših Slovenk in Slovencev, ki delujejo na Hrvaškem,” je po srečanju dejal minister. Poudaril je, da ministrstvo želi biti aktiven sogovornik in si postaviti zelo jasne cilje za naslednje štiriletno obdobje.

“Oblikovati si želimo neki manjši operativni organ, ki bo zastopan na vseh ravneh, tudi v raznih organih na lokalni ali regionalni ravni, hkrati pa dati velik poudarek učenju slovenskega jezika in gojenju slovenske kulture na Hrvaškem in tudi biti vključeni v projekt Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Sloveniji, v Novi Gorici, mestu, iz katerega prihajam tudi sam,” je pojasnil.

Napovedal, da bodo aktivne operativne sestanke začeli takoj po poletju, potekali pa bodo vsak mesec.

Predstavniki Slovencev na Hrvaškem so izrazili zadovoljstvo, da je minister tako kmalu po nastopu svoje funkcije z obiski izkazal posebno pozornost Slovencem v sosednjih državah, so sporočili iz Arčonovega urada.

Izpostavili so zadrege pri izvedbi pouka slovenskega jezika, težave pri vključevanju mladih v dejavnosti društev, željo po večji politični zastopanosti Slovencev v svetih za slovensko narodno manjšino in v parlamentu ter po bolj usklajenem delu znotraj skupnosti.

Ministra so seznanili še s problemom demografskega padca števila članov skupnosti, kar bo v celoti mogoče oceniti, ko bodo znani izsledki popisa prebivalstva na Hrvaškem, ki so ga izvedli v preteklem letu.

Vir novice: STA