Pregled – novi koronavirus do 15. ure

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v petek opravili 1250 testiranj in potrdili 13 novih okužb s covidom-19, skupaj doslej 1317. Umrlo je pet bolnikov z novim koronavirusom, doslej skupaj 70. V petek je bilo hospitaliziranih 93 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 27, osem so jih odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 40.580 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 190 bolnikov z novim koronavirusom. Glede na podatke s spletne strani sledilnik.org je med okuženimi z novim koronavirusom 155 zaposlenih v zdravstvu, 121 zaposlenih v domovih za starejše ter 280 oskrbovancev domov. 761 oseb ne spada v nobeno od teh kategorij. Podatki o okužbah po regijah kažejo, da je bilo v vključno petka največ, 390, okuženih v Osrednjeslovenski regiji, najmanj – 13 – pa v Posavski regiji.

LJUBLJANA – Po napovedih šolske ministrice Simone Kustec bodo v tednu po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole še pred začetkom mature. Na novinarski konferenci je odgovorila tudi na kritike glede namere, da se maturo izpelje v nespremenjenem obsegu. S pristojnimi so po njenih besedah ugotovili, da bodo na tak način vsi pogoji in pravice zagotovljeni na najbolj enak in pošten način.

LJUBLJANA – V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede. Kot je pojasnil Vrtovec, bo obvezna dezinfekcija vseh delov vozila, ki se jih dotika izvajalec tehničnih pregledov, sedež pa bo moral prekriti z zaščitno folijo. Stranka mora v času pregleda ostati na prostem.

POSTOJNA/VELENJE – Velenjski hotel Paka danes zapušča še zadnja oseba, ki je bila tam v karanteni. Hotel bodo zaprli in temeljito razkužili, v ponedeljek pa ga vrnili lastniku, je za STA povedala tiskovna predstavnica regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Zahodno Štajersko Petra Bezjak Cirman. Še naprej pa deluje karantena v postojnskem hotelu Epic, kjer je še 17 oseb. Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk, je karanteno v petek zapustila ena oseba in danes še ena, sta pa ponoči prišli dve novi osebi.

LJUBLJANA – Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je danes začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.

MARIBOR – Mestna občina Maribor je v sodelovanju z lokalnimi humanitarnimi organizacijami zagotovila starejšim ljudem, ki zaradi novega koronavirusa ne morejo iz hiše in ne prejemajo drugih oblik pomoči, posebne prehranske in higienske pakete. Poimenovali so jih kar Covid paketi, njihova vsebina pa naj bi eni osebi zadoščala za približno mesec dni.

LJUBLJANA – V Društvu Viljem Julijan so iz tujine zagotovili 8000 otroških obraznih zaščitnih mask. Gre za donacijo japonske farmacevtske družbe Takeda, ki so jo uspeli pridobiti prek Kitajske organizacije za redke bolezni, so pojasnili v društvu. Napovedujejo, da bodo maske razdelili otroškim oddelkom vseh slovenskih bolnišnic ter vsem malim borcem in drugim otrokom, ki jih nujno potrebujejo. Zato tudi vabijo starše, katerih otroci potrebujejo maske, da jim to sporočijo.

SVET

WASHINGTON – Po svetu je že več kot 2,2 milijona potrjeno okuženih z novim koronavirusom, število umrlih pa je preseglo 150.000. Poleg tega trenutno v različnih oblikah karantene za zajezitev širjenja okužb živi več kot 4,5 milijarde ljudi. Skoraj tretjino vseh okužb so zabeležili v ZDA, kjer je poleg tega covidu-19 podlegla skoraj četrtina vseh smrtnih žrtev na svetu. Umrlo je približno 37.000 ljudi, kar je največ v katerikoli državi na svetu. ZDA sledijo Italija, Španija in Francija. Pravzaprav novi koronavirus ni prizanesel praktično nobenemu koščku sveta. Tudi v Afriki je število smrtnih žrtev preseglo tisoč. Te številke sicer najverjetneje predstavljajo le delček dejanskega števila okužb, saj številne države testirajo le najresnejše primere.

MOSKVA – V Rusiji število okuženih z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Zabeležili so rekordnih 4758 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi, skupaj doslej 313. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla jutri, podaljšal do 1. maja. Čeprav je samo v Moskvi okuženih skoraj 21.000 ljudi, od tega so zabeležili 2649 novih primerov ter 21 novih smrti, tamkajšnje oblasti zatrjujejo, da so se v mestu uspeli izogniti eksplozivni rasti epidemije. Ruske oblasti sicer ne izvajajo množičnega testiranja za koronavirus.

KOEBENHAVN – Danska je v okviru ukrepov za boj proti novemu koronavirusu pozno v petek podaljšala prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Prepoved je veljala od 17. marca in naj bi se iztekla danes. Iz prepovedi so izvzeti vrtci in šole do petega razreda, ki so ta teden po štirih tednih zaprtja znova odprli vrata. Na Danskem bodo sicer v ponedeljek ob upoštevanju določenih ukrepov lahko znova začeli delati frizerji, zobozdravniki, fizioterapevti in avtošole.

TOKIO – Na Japonskem je le nekaj dni po razglasitvi izrednih razmer za celotno državo, s katerimi skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa, število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio. Tam so potrdili 181 novih primerov okužbe, v petek pa več kot 200. Kljub pozivom zdravstvenih strokovnjakov, da je testiranje ključnega pomena za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so na Japonskem v zadnjih tednih omejevali število testov. Zdaj napovedujejo, da bodo testiranje okrepili.

TIRANA – Albanija v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa uporablja tudi drone, ki prebivalce opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco in spoštujejo sprejete ukrepe. Tisti, ki zaradi nujnih opravkov želijo zapustiti domove, pa lahko obrazce za izhode izpolnijo na internetu. Država je karanteno razglasila 15. marca. V Albaniji, ki ima 2,8 milijona prebivalcev, so doslej potrdili 518 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 26 ljudi.

WASHINGTON – Protivirusno zdravilo remdesivir se je v manjšem poskusu na opicah izkazalo kot učinkovito pri zgodnjem zdravljenju covida-19, so sporočili znanstveniki ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje. Zdravilo se sicer poskusno že uporablja za zdravljenje ljudi, obolelih za koronavirusno boleznijo 19. Namen ameriške študije, ki še ni bila deležna ocene znanstvene skupnosti, je bil dopolniti preiskave, ki potekajo v okviru kliničnega testiranja zdravila. Zdravilo naj bi se glede na nekatere navedbe izkazalo kot zelo učinkovito v bolnišnici v Chicagu. Nekaj bolnikov so z remdesivirjem že zdravili tudi v Sloveniji.

ŠPORT

EDINBURGH – Ena izmed vodilnih škotskih epidemiologinj Devi Sridhar je prepričana, da so poletne olimpijske igre, ki bodo po preložitvi v Tokiu prihodnje leto, “zelo nerealne”, če ne bodo prej odkrili učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu. Ta je svet pahnil v najhujšo krizo po drugi svetovni vojni. “Če bomo v naslednjem letu dobili cepivo, potem dejansko mislim, da so olimpijske igre realno izvedljive. Cepivo bo pomenilo res velikanski preboj, torej učinkovito, cenovno dostopno in splošno razpoložljivo cepivo,” je zatrdila škotska epidemiologinja na petkovi novinarski konferenci univerze v Edinburghu, poroča britanska radiotelevizija BBC.

CARDIFF – Valižanski kolesar Geraint Thomas, zmagovalec znamenite dirke po Franciji leta 2018, je zbral 300.000 funtov (345.206 evrov) za donacijo britanskemu sistemu javnega zdravstva (NHS) za boj proti epidemiji novega koronavirusa, so danes poročali britanski mediji. Ker mnogi zdravniki in medicinske sestre v Veliki Britaniji delajo 12 ur na dan, je 33-letni britanski zmagovalec Toura sprejel izziv vožnje s kolesom v svoji garaži in tri dni zaporedoma kolesaril na sobnem kolesu za dober namen. Pedali je vrtel od 7.30 do 19.30 tri dni po vrsti in po uspešno opravljenem izzivu priznal, da je bila to najtežja preizkušnja v njegovi poklicni karieri, poročajo britanski mediji.

OBERHOF – Biatlonci bodo novo sezono svetovnega pokala začeli 28. in 29. novembra v Kontiolahtiju na Finskem, je sporočila Mednarodna biatlonska zveza (Ibu). Svetovno prvenstvo bo med 10. in 22. februarjem prihodnje leto na Pokljuki, po največjem tekmovanju zime se bo svetovni pokal nadaljeval v Pekingu. V kitajski prestolnici bodo obenem tedaj tudi testne tekme pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2022. Sezona se bo končala marca 2021 na Holmenkollenu nad Oslom.

MIAMI – Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA in združenje poklicnih igralcev NBPA sta sklenila dogovor o načrtu za znižanje plač igralcem, v primeru, da bi bila sezona 2019/20 odpovedana zaradi pandemije covida-19, je dejal komisar lige Adam Silver. Za zdaj še ni mogoče napovedati, kdaj se bo liga lahko nadaljevala. Prva med ligami se je 11. marca, pred več kot enim mesecem, zaustavila prav liga NBA, potem ko je bil na okužbo s sars-cov-2 pozitiven center Utah Jazz Rudy Gobert.

Vir novice: STA