Skrb za okolje

Okoljevarstveniki nam že kar nekaj časa skačejo po glavah, da je potrebno skrbeti za okolje in uporabljati manj plastike, proizvajati čimmanj odpadnih materialov (po statistiki ZDA letno proizvede 230 milijonov ton odpadkov, dnevno oseba proizvede 2 kilograma), se manj voziti z avtomobili, več uporabljati javni promet in lastne noge …

Seveda se s tem vsi strinjamo. Živimo v okolju, za katerega moramo skrbeti, če ne, nas bo to udarilo nazaj. Ali nas je že? Hurikani, cikloni, el ninjoti, razne suše, poplave … Pa ne, da bi si potem vsi priznali, da ok, zdaj pa je že res čas, da kaj naredimo glede tega, da bi morali začeti skrbeti za okolje bolj, kot to počnemo sedaj, ne, potem pride izgovor: itak prihaja ledena doba / tako obdobje pač.

Morda res, morda pa ne – a nikogar nikoli ne zapeče vest tako močno, da bi spremenil svoje navade do te mere, da bi vsaj luči ugaševal, ko odhaja iz sobe. Ne rečem, počnite, kar vam paše, a zavedajte se, da tudi če s sprehodom do službe ne boste zmanjšali posledic klimatskih sprememb, boste vsaj poskrbeli za lastno zdravje, pa še prihranili boste na bencinu. In tako je glede vsega, kar okoljevarstveniki svetujejo – tudi glede varčnih žarnic, npr.

odpadki

Toda ostaja vrsta odpadkov, na katere nas nihče ne opozarja, predstavljajo pa večji problem za okolje kakor plastika in papir (mimogrede, plastika resda potrebuje več časa, da se razgradi, a papir vsebuje še več strupenih snovi za okolje, ki se spustijo naenkrat – uporabljajte ga več le, če ga boste dali v reciklažo!). Tehnološki odpadki.