Spletno gostovanje – pogosta vprašanja

Storitev, pri kateri naročnik dobi dostop do prostora na strežniku, se imenuje spletno gostovanje. Gre za storitev, ki je poleg registracije domene nujno potrebna za delovanje spletne strani. Če javnosti torej želite pokazati svoje spletno mesto, boste morali najprej registrirati domeno (spletni naslov, na katerem je stran dostopna) ter zakupiti prostor na strežniku. Zapisano z drugimi besedami, zakupiti boste morali spletno gostovanje (spletnogostovanje.net – tukaj boste našli obilo informacij).gostovanje

Glede na to, da je ponudnikov omenjene storitve veliko, prav tako pa tudi več različnih oblik gostovanja, se pred nakupom marsikomu porajajo najrazličnejša vprašanja. Tokrat vam jih nekaj navajamo, nanje pa podajamo tudi odgovore.

Je spletno gostovanje bolje zakupiti doma ali v tujini?

Če boste z vašo stranjo želeli doseči domače uporabnike spleta, bo vsekakor bolje, da gostovanje zakupite pri domačem ponudniku. Odzivnost spletne strani bo zaradi bližine strežnika večja, prav tako pa boste v primeru težav s podporno službo lahko komunicirali v slovenskem jeziku. V kolikor pa želite, da se vaša stran kar najhitreje prikaže uporabnikom v ZDA, spletno gostovanje zakupite tam. Enako seveda velja tudi za druge države, je pa res, da bo za evropske države gostovanje v Sloveniji povsem na mestu.

Naj izberem klasično deljeno ali VPS gostovanje?

Spletno gostovanje

So vaše zahteve nadpovprečne? Potrebujete »root« dostop do strežnika, da si ga boste lahko nastavili po lastnih željah ter nanj namestili poljubno programsko opremo? Se dobro spoznate na strežniške nastavitve ter posodabljanje programske opreme? Potem se odločite za VPS gostovanje, ki nudi visoko stopnjo fleksibilnosti. V kolikor pa posebnih zahtev nimate, bo deljeno spletno gostovanje zadostovalo. Še posebej v zadnjem času, ko so v ospredje prišle SSD diskovne enote, so deljeni strežniki postali prva odločitev marsikaterega naročnika. Tudi za gostovanje zahtevnejših spletnih mest ter spletnih trgovin.

Na kaj moram paziti pri nakupu gostovanja?

Najpogostejša napaka je, da se naročnik odloči za najcenejšo ponudbo na trgu. Takšna odločitev vodi v nezadovoljstvo in menjavo ponudnika, pogosto pa tudi v komplikacije s povrnitvijo kupnine in samim prenosom spletnih strani na drug strežnik. Preden torej zakupite spletno gostovanje, se na forumih in blogih prepričajte, da gre za zanesljivega ponudnika, ki vas s svojimi storitvami ne bo razočaral.
Pomembno karakteristiko gostovanja predstavlja tudi podpora naročnikom, saj gre za storitev, ki mora ves čas delovati. Pravzaprav ni dovolj le, da deluje, temveč da deluje kar najbolje.
Prav tako vam svetujemo, da se pred odločitvijo za ponudnika gostovanja pozanimate, katero nadzorno ploščo uporablja. Večina uporabnikov prisega na nadzorno ploščo cPanel, ki ni le izredno enostavna za uporabo, temveč ima tudi veliko uporabnih funkcionalnosti.