Internet in storitveTrendi

Ljudje smo si različni – spletne strani pa tudi

Mnogo je knjig, gurujev in medijev, ki pravijo, da poznajo pravi recept za uspešno spletno stran podjetja ali organizacije. A četudi so si v večini že tako jasnih elementov podobni, se v nekaterih nasvetih, kako naj bi izdelava spletnih strani izgledala, kar bistveno razlikujejo.

Komu torej verjeti? Kdo ima bolj prav? To so vprašanja, ki si jih postavlja marsikateri podjetnik ali zaposleni, ko ugotavlja, kako naj se loti izdelave strani – in kakšno naj sploh naroči. Ali naj bo bolj minimalistična, ker je tako bolj pregledna, ali pa naj vsebuje več informacij, ki so vse na voljo že kar s prve strani , tako da je potrebnega čim manj klikanja.

Dileme, dileme… A odločitev pravzaprav niti ni tako težka. Veliko pomembneje je, da je spletna stran sploh narejena in da je objavljena, kot pa da idealiziramo njen koncept, realizacijo pa pomikamo nekam v “bližnjo” prihodnost, ki se nam kot po naključju vedno izmakne za kak mesec ali dva.

Če spletne strani podjetje sploh nima ali pa je ta slaba, je to bistveno slabše, kot pa si izbrati eno varianto, katerokoli – in stran čimprej imeti. Nenazadnje vas nič ne zavezuje, da kasneje, če ugotovite, da bi pa le želeli drugačno podobo strani, ponovno naročite preoblikovanje le-te. Takih hitrih sprememb si načeloma – tako pravijo priročniki – z vidika trženja in vzpostavljanja blagovne znamke, ne izplača preverjati v živo. A to naj velja tako samo za velika podjetja, kjer je celostna grafična podoba izjemnega pomena.

Tudi pri manjših podjetjih je potrebno poskrbeti za dober izgled podjetja – tako da so spletna stran, vizitke, dopisi in drugih materiali med seboj dovršeni in lepo usklajeni. Vendar pa vzemite pri tem pravo mero. Spomnimo: pomembno je, da nekaj obstaja – vse drugo se bo uredilo že sproti. Pri tem se boste seveda morali tudi sami še potruditi, a vsaj vedeli boste, da spletno stran sploh imate.