Države in krajiTurizem

Turčija vas tudi v Antalyi navduši z očarljivim jamskim sistemom

Turčija je z več kot 40.000 jamami raj, tako za avanturistične jamske raziskovalce kakor za navadne radovedneže željnih aktivnih doživetij za popestritev vedno premalo prostih dni. Največ podzemnega sveta je zaradi prepustnih kraških tal strnjeno v zahodnem in centralnem delu gorovja Taurus (Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, Icel in Adana).

Antalya, to vseh 365 dni v letu toplo mesto ob sredozemskem morju, kjer se Turčija s hitrim turističnim in gospodarskim napredkom naglo odpira svetu, v svojem zaledju skriva bogate zaklade podzemnega sveta, kjer lahko v pristnem okolju spoznavate človeško zgodovino in občudujete naravne lepote neokrnjene narave.

Tri najzanimivejše so: Karain, Kocain in Altınbeşik. Najprej se iz mestne promenade odpravite proti vasi Yağca, kjer je 430 metrov nad morjem jama Karain, katera s svojim podzemnim templjem velja za eno izmed zgodovinsko najpomembnejših naravnih jam, ki jih Turčija premore, arheološke najdbe zlasti iz obdobja Paleolitika (od milijona do 8000 let pred našim štetjem) pa so prikazane v mestnem muzeju in na razstavi ob vhodu v jamo.

Antalya

Na gori Indag, 45 km izven mesta na vaš sproščujoči obisk čaka jama Kocain z vhodom širokim 35×70 metrov, kjer ob 50 do 60 metrov visokih stebrih najdete cisterno iz rimskih časov. Za konec se iz Antalyskega sonca odpravite še na zahodno pobočje globoke in strme doline Manavgat, eno uro hoje od vasi Ürdünlü, kjer vas v borovem gozdu kraških barv pričakuje zelo vlažna jama Altınbeşik, ki v dolžini 2,5 km skriva več kot 100 km dolg podzemni vodni sistem poln majhnih jezer, katerega Turčija trži kot največjega na svetu te vrste.

Turčija s pomočjo mednarodnih raziskovalnih fundacij in ustanov veliko vlaga v odkrivanje jamskega sveta. Najdaljša med dosedaj raziskanimi je votlina Pınarözü, 16 km zahodno od jezera Beyşehir, najgloblja pa podzemna vrtača Çukurpınar (1880 metrov), južno od mesta Anamur poznanega po bananah in arašidih..