Kaj je depresija?

Depresija je ena izmed najbolj razširjenih bolezni v današnjem svetu. Najbolj pogosta je v zahodnih kulturah, kot je Francija, Kanada, Amerika in tudi Slovenija. Točni razlog za to je težko določiti, saj je preveliko vplivov, ki nas naredijo depresivne. Poleg tega je tudi vsak posameznik drugačen in različne okoliščine nimajo enakega vpliva na vse ljudi. Iz tega lahko razberemo, da se depresija kaže bolj v razvitih državah, saj so tudi vzhodne kulture, kot je Japonska, Tajvan in Koreja zelo izpostavljene. Poglejmo si skupaj kako lahko depresijo zaznamo pri bližnjih ljudeh in kako jim lahko pomagamo.

Kaj so glavni razlogi za bolezen?

Vsaki bolezni je težko najti vzrok, vendar pri depresiji lahko izpostavimo nekaj največjih možnih povzročiteljev. Kot smo omenili, je vedno bolj prevalentna v zahodnih družbah, kjer je tempo življenja lahko dokaj kaotičen in se osebne vrednote in želje posameznika vedno morajo prilagajati ekonomskemu načinu preživetja.

Socialni mediji nam lahko hitro znižajo samozavest, saj smo izpostavljeni nenehnemu prikazovanju vsebin tujcev in prijateljev, ki se izpostavljajo z svojim življenjskim stilom in prikazujejo (velikokrat) srečo v lažni luči. Vse to nam lahko zamaje temelje našega pomena življenja, saj se nam um osredotoči na stvari, ki v resnici niso pomembne.

Kako opazim depresijo pri sebi?

Vsakdo je lahko depresiven za kratka obdobje v svojem življenju. To je naravno obdobje žalovanja, ko naše telo in um potrebujeta počitek, da prebavita vse, kar se nam je pripetilo. To je lahko smrt prijatelja ali starša, izguba službe in drugi nepričakovani dogodki.

Problem nastane, ko depresija traja več časa in začne resno ogrožati naše življenje. Če dovolj hitro opazimo simptome pri sebi ali bližnji osebi, je zdravljenje lahko veliko bolj učinkovito. Če sledeči simptomi trajajo dlje od dveh tednov, je velika verjetnost, da imamo depresijo:

 • Občutek utrujenost in nizka energija skozi vsak dan.
 • Slab spomin in izguba fokusa.
 • Težave s spanjem ali pa spimo preveč.
 • Hitra izguba ali pridobitev kilogramov.
 • Izguba zanimanja za stvari, ki nas veselijo.
Depresija

Fizični simptomi

Dolgotrajna depresija se lahko pokaže tudi v fizičnih znakih. Tako lahko ob dolgotrajni izpostavljenosti občutimo bolečino v sklepih in druge težave, ki nam onemogočajo zdravo in aktivno življenje. Simptomi se kažejo v:

 • Bolečinah v hrbtu in sklepih
 • Težave s spanjem
 • Spremembe v apetitu
 • Počasnejši govor in premikanje telesa

Ko smo v stanju depresije, se proizvodnja hormonov v telesu, ki drugače skrbijo za vitalnost in dobro počutje, spremeni. To pomeni, da je naše telo v kemičnem ne-ravnovesju, kar je lahko izredno nevarno, če ne poiščemo pomoči. Tudi online terapija nam je lahko v veliko pomoč.

Težave pri otrocih in najstnikih

Depresija pri otrocih je drugačna, kot občasno slabo počutje. Če opazimo znake žalost ali žalovanja pri otrocih, to še ne pomeni, da imajo težave z depresijo. Če tako stanje traja dalj časa, je priporočljivo poiskati pomoč. Težave pri otrocih se lahko kažejo v težavah z domačo nalogo, izogibanje socialnim stikom, težave v odnosih s starši ipd.

Depresija

Najstniki so najbolj znani po tem, da imajo velik razpon nihanja počutja. Enako kot pri odraslih, če najstniki kažejo znake depresije več kot 2 tedna, je potrebno poiskati pomoč. Veliko najstnikov sčasoma preraste negativne občutke, vendar je vedno dobro poiskati vzrok slabega počutje še predno se lahko razvije v depresijo.

Ostale bolezni in depresija

Velikokrat se lahko zgodi, da poleg depresije, imamo še druge bolezni, ki nam otežujejo življenje. Najbolj pogoste bolezni so:

 • Anksioznost
 • Obsesivno-kompulzivne motnje
 • Napadi panike
 • Razne fobije
 • Težave z prebavo hrane

Priporočamo, da nikoli ne ignoriramo čustev naših prijateljev in družinskih članov. Včasih je najboljše zdravilo za depresijo pogovor s strokovnjakom, ki nam pomaga priti do bistva naše težave.

Preprečitev samomora

V najhujših primerih lahko depresija vodi do samomora. Če slišimo kogarkoli, da namerava storiti samomor ali se telesno poškodovati, moramo vsako tako grožnjo jemati resno. V tem primeru takoj poiščimo pomoč pri lokalnem zdravniku.

Bodimo previdni na simptome, kot so:

 • Če oseba govori o smrti in samomoru
 • Če oseba namerava poškodovati sebe ali nekoga drugega
 • Agresivno vedenje brez razloga

Za zdravljenje depresije pogosto ne potrebujemo nobenih zdravil, saj razlogi tičijo v globoko zakrknjenih prepričanjih, ki v večini primerov niso realna. To so lahko občutki manjvrednosti, nepomembnosti ali druge mentalne težave, ki jih je težko opaziti. Možno je pa tudi zdravljenje s pogovorom in zdravili, saj lahko dostikrat tako lažje pridemo do problema.

Optika? Potrebujete nova očala? Na blizu, na daleč ali kombinirana? Ena ali dvojna? Tudi leče? Ni problema. Preberite več …