Avto-moto

Zamenjava avtomobilskega akumulatorja

Verjetno se nam je vsem že zgodilo, da se nam avtomobil ni hotel zagnati. Najbolj pogost razlog za to je slab akumulator. Takrat potrebujemo novega, saj drugače ne moremo uporabljati našega vozila. Dobro je, če avtomobilski akumulator zamenjamo še preden preneha delovati. Dejansko pa večina voznikov naredi to takrat, ko stari ne deluje več. Problem v tem je, da se to največkrat zgodi takrat, ko nujno potrebujemo avto. Če potrebujemo nov akumulator, si poglejmo na kaj vse moramo biti pozorni ob nakupu.

Akumulator za avto

Preverimo delovanja akumulatorja

Pred nakupom se prepričajmo, da vemo točno, kaj potrebujemo. Dandanes so avtomobilski akumulatorji narejeni tako, da ne potrebujejo vzdrževanja. Če uporabljamo že istega več kot eno leto, priporočamo, da se zglasimo pri mehaniku, ki bo preveril njegovo delovanje. To je hitro opravilo, ki traja samo nekaj minut. Največja prednost takega pregleda za nas je:

 • Da se zavedamo, koliko moči imamo še na razpolago
 • Ocenimo, kdaj bo potrebna zamenjava
 • Odkrijemo skrite napake na akumulatorju
 • Odkrijemo druge težave z električnim sistemom avtomobila

Tak pregled svetujemo za vse lastnike vozil. To je lahko navaden avtomobil, kombi, tovornjak in druga vozila, ki jih uporabljamo redno.

Naše vozilo potrebuje primerno moč baterije

Avtomobilski akumulator je v resnici samo velika baterija. Vsako vozilo pa potrebuje dovolj močno baterijo, saj mora zadostovati porabi vseh električnih sistemov. Lahko se posvetujemo s priročnikom, ki smo ga dobili z našim vozilom. To nam bo dalo najboljši vpogled v potrebe po električni moči, ki jo potrebujemo. Pri tem pa priporočamo, da se držimo sledečih smernic, ko menjavamo avtomobilski akumulator:

 • Zamenjavo akumulatorja opravimo le, če kupimo enakega ali močnejšega
 • Velikost mora biti primerna, da ga lahko vgradimo v vozilo
 • Prepričajmo se, da je baterija stara največ 6 mesecev

Načeloma znamka, ki jo bomo izbrali, ni tako pomembna. Večji poudarek posvetimo izhodni moči, velikost in vzdržljivost. Svetujemo pa, da se vedno držimo preverjenih modelov in znamk, saj bomo tako imeli največjo zagotovilo, da bo vse delovalo brez problema.

CCA za zagon motorja v hladnem vremenu

Morda smo na nekaterih modelih akumulatorjev videli oznako CCA. Največkrat je ta vrednost napisana v amperih, vendar ne vemo točno, kaj pomeni.

Akumulator za avto

Cold Cranking Amps (CCA) je število amperov, ki jih naš akumulator za avto lahko proizvede pri izredno nizki temperaturi do -17 stopinj Celzija za 30 sekund. To je izredno pomembo, če potrebujemo vozilo, ki ga veliko uporabljamo v zimskih mesecih ali klimi, kjer je izredno mrzlo.

Kaj pa je (RC) rezervna kapaciteta?

To ni moč avtomobilskega akumulatorja o kateri smo govorili prej. Rezervna kapaciteta (RC) je sposobnost baterije, da napaja vse električne sisteme v našem vozilu, ko preneha delovati alternator. To je izredno pomembna lastnost, če:

 • Potrebujemo največjo zanesljivost med vožnjo
 • Se veliko vozimo na dolge razdalje
 • Imamo veliko električnih sistemov v avtomobilu

Dejstvo pa je, da višji kot sta CCA in RC vrednosti, bolje je. Za vsakodnevno uporabo in kratke razdalje pa te vrednosti nimata velikega pomena. V tem primeru je bolj pomembna sama moč akumulatorja, ki se pa tudi meri v amperih – večja, kot je ta vrednost, bolj zanesljiva in dalj trajajoča bo baterija.

Pravilna reciklaža stare baterije

Avtomobilska baterija je narejena iz veliko komponent, ki so toksične za okolje. To pomeni, da ne zadostuje, da preprosto odvržemo rabljen akumulator v navadne smeti. Lahko najdemo posebne zabojnike za tako opremo na smetišču. Lahko pa se odpeljemo do lokalnega avtoservisa in tam zaprosimo, da ga primerno reciklirajo.

Akumulator za avto

Garancija delovanja

Tako kot vsak nadomestni del ima tudi avtomobilski akumulator svojo garancijo. Ta se lahko razteza od dveh let in več. Pred nakupom se prepričajmo, kaliko časa traja garancija in kakšni so pogoji za zamenjavo v primeru okvare.

Različna tehnologija, ki napaja električni sistem v našem avtu

Za konec si poglejmo še dve najbolj pogosti različici akumulatorjev, ki sta:

 • Akumulator na svinčeno kislino

  Danes najbolj razširjen akumulator, ki uporablja tekočino napolnjeno z elektroliti, da zadržijo električni naboj. So veliko cenejši in bolj dostopni, kot AGM akumulatorji.

 • AGM akumulatorji

  Abosrbent Glass Mat akumulatorji uporabljajo novejšo tehnologijo, kot svinčeni. Narejeni so za bolj pogoste cikle praznjenja in polnjenja. Uporabljajo novejši avtomobili, ki so bolj ekonomični in imajo ogromno elektronike. So pa seveda tudi dražji, saj so še dokaj neznani med vozniki avtomobilov.

V vsakem primeru pa si vzemimo čas in poiščimo pravšnji akumulator za svoj avtomobil. Na spletni strani Silux.si lahko najdemo bogato izbiro akumulatorjev za vsako vozilo. V večini primerov sta pomembni samo dimenzija in izhodna moč, ki mora biti enaka ali večja bateriji, ki jo bomo zamenjali.