Vsi članki in nasveti

Splošno o toričnih lečah

Torične kontaktne leče so izdelane iz istega materiala kakor običajne (sferične) kontaktne leče zato so lahko ali mehke ali poltrde RGP kontaktne leče (leče s prepustnostjo plinov). Razlika je samo v obliki. Torične leče kot takšne imajo dve funkciji, korigirajo astigmatizem in korigirajo daljnovidnost (hyperopia) oz. kratkovidnost (myopia). Prav tako so nekakšen mehanizem, ki lečo držijo na mestu med gledanjem. Ker se torične leče ne obračajo v očesu oz. rotirajo, zagotavljajo popolnoma jasen vid. Da se bodo leče za astigmatizem čim bolje prilegale – ne glede na to ali so mehke torične ali običajne kontaktne leče – je zelo pomembno, da je vaš zdravnik na tem področju specialist in vam zna pravilno svetovati. Posledično je cena teh leč, zaradi svoje specifičnosti, tudi večja.

Če je vaš astigmatizem majhen ni nujno, da potrebujete torične leče. Zadostovale bodo običajne poltrde kontaktne leče tudi t.i. GP (ang. gas permeable) leče. Običajne poltrde kontaktne leče lahko korigirajo blago vrsto astigmatizma, ker so izdelane iz tanke plastike in ne oblikujejo asimetrične oblike na astigmatičnem očesu. Posledica tega je, da poltrde kontaktne leče s sferičnim sprednjim in zadnjim delom leče, optično zamenjajo astigmatično krivino roženice in tako izboljšajo vid.

Prav tako lahko korigirajo astigmatizem sferične oz. mehke kontaktne leče (leče za korekcijo kratko ali daljnovidnosti), vendar so te leče oblikovane tako, da niso ravno udobne za tiste z visokim astigmatizmom. Torične leče, katere imajo asimetrično obliko, so bolj udobne za oči z visoko vrednostjo zeničnega astigmatizma zaradi površine na zadnji strani leče, saj se veliko bolje prilegajo očesu. Za zelo nizko stopnjo astigmatizma bi bile primerne nekatere mehke kontaktne leče, vendar je vse to kar smo omenili samo neka prehodna možnost, ki pa ne more nadomestiti za astigmatizem primernih toričnih leč.

Ker je danes na tržišču veliko različnih znamk toričnih leč, bo vaš zdravnik zagotovo izbral takšna, ki vam bodo odgovarjala. Na razpolago so tako mesečne, 14 dnevne kot dnevne torične leče. Prav tako so torične leče možne kot barvne leče, ki vam spremenijo barvo oči ali pa poudarijo vašo naravno barvo.

Auer optika