Antivirus

Vsi si želimo brezhibnega delovanja našega računalnika, zato je ustrezen protivirusni program še kako zaželen in potreben.antivirus

Protivirusni program je programska oprema, ki se uporablja za zaščito pred računalniškimi virusi in drugo zlonamerno programsko opremo kot so črvi, trojanski konji itd. Programska oprema, v angleškem jeziku software, predstavlja skupek računalniških programov, ki skupaj s strojno opremo računalnika tvori celoto. Programska oprema je abstraktna zadeva, ki se običajno fizično nahaja v računalniškem pomnilniku. Programska oprema se deli na dve skupini: na sistemsko in uporabniško programsko opremo. V prvo skupino sodijo operacijski sistem in podporni programi. Skupina se deli še na operacijske sisteme, razvojna orodja ter servisne in uslužnostne programe. V drugo skupino spada uporabniška ali aplikacijska programska oprema, ki se deli na standardno in posebno programsko opremo.

To opremo uporablja uporabnik za konkretna opravila. Obstajajo različni protivirusni programi. Nekateri so brezplačni in jih lahko namestimo sami, nekateri pa so plačljivi in so na tržišču na voljo po različnih cenah. Na računalniku je lahko istočasno nameščen le en protivirusni program. Ta program zanesljivo ščiti naš računalnik, saj učinkovito išče in eliminira vse potencialne grožnje. Neprestano preverja datoteke, zaznava napake pri nalaganju podatkov, pri zapiranju in odpiranju dokumentov, nudi popolno podporo in zaščito aktivnim uporabnikom interneta, spletnega bančništva, spletne trgovine in omogoča nemoteno surfanje po internetu in iskanje različnih podatkov in informacij. Program se takoj odzove na nastale viruse in ne dovoli shranitev okuženih datotek na disk.

Kakovostni protivirusni programi nam bodo nenehno v pomoč in nas bodo opozarjali na nepravilnosti in nastale viruse ter nas usmerjali v pravilno ravnanje z računalnikom, ki ga prav ta program ohranja v dobrem stanju. Posebno kabelski internet in e-pošta sta občutljiva za napade računalniških črvov in virusov, ki pogosto povzročijo izgubo podatkov in včasih celo nepopravljivo škodo. Protivirusni program poskrbi za prenos skeniranja potencialno nevarnih datotek v velike strežniške centre, ki jih zmogljiv varnostni sistem pregleda in če je potrebno, v realnem času tudi očisti. Nekateri uporabijo za zaščito računalnika tudi požarni zid. Računalnik je dandanes nepogrešljiv pripomoček za delo in brez njega si skoraj ne moremo več zamisliti življenja. Če se nam pokvari, se počutimo nemočne in izgubljene, saj smo navajeni, da opravimo veliko dela preko njega, na njem imamo shranjene pomembne podatke, ki so del našega življenja in izguba pomembnih pomnikov in obeležij, bi nam lahko povzročila nepopravljivo škodo. Zato ne smemo nikoli biti brez protivirusnega programa, ki nam je v oporo in nam nudi nenehno pomoč in zaščito pred neljubimi vsiljivimi virusi, ki predstavljajo resno grožnjo za obstoj računalnika in podatkov, ki so shranjeni v tej čudežni napravi, ki nas spremlja na vsakem koraku in nam olajšuje življenje tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju, saj nam omogoča, da iz svoje sobe, preko preprostih postopkov in s pomočjo miške kontaktiramo s celim svetom in si pridobimo podatke, ki jih želimo in so tako širimo obzorje. Čeprav obstaja na račun računalnika ogromno kritik pa ima vseeno veliko prednosti in nam olajšuje naše vsakdanje, precej stresno življenje..