Navigacija in zdrava kmečka pamet

Danes si kar ne znamo več predstavljati, kako je bilo, ko še nismo imeli navigacijskih sistemov, ki jih danes najdemo v skoraj vsakem avtomobilu. Kar pomislite: kdaj ste se med vožnjo v neznane kraje nazadnje zanašali na table in na zemljevid? Sploh še imate zemljevid v avtomobilu?navigacija

Kakor koli, včasih bi bilo vseeno pametno, če ne bi slepo sledili GPS napravi. Navigacija nam jo lahko včasih kar precej zakuha.
Letos smo se z avtodomom odpravili na dopust v Provanso. Želeli smo si ogledati tudi eno manjših kamnitih mestec vrh hriba, ki je znano po svojem idiličnem videzu. Moža sem skušala nagovoriti, da parkiramo nekoliko dlje stran in se nato v mestece odpravimo peš, a ker bi to trajalo več kot pol ure, ker bi šlo z hojo v hrib, zunaj pa je bilo 35 stopinj in sta otroka že sicer precej sitnarila, sem popustila. Prav, pa se peljimo na vrh.
Navigacija nas je peljala do parkirišč na manjšem trgu v spodnjem delu mesteca. A tisto, česar navigacija ni predvidela, je bila seveda širina cest. Cesta, ki je vodila do tja, je bila ozka, ponekod se niti sva avtomobila nista mogla srečati, in nekajkrat smo z našim dolgim vozilom komaj prišli med hišami – da ne govorim o tem, da smo morali paziti ne le na dolžino in širino, temveč tudi na višino avtomobila, saj je ta kar 285 cm!

navigacijske-naprave
Navigacija te očitno pelje kjer koli in nima zabeležk o tem, da se je treba voziti po ozkih uličicah med hišami. Tako da sem bila vesela, da smo vendarle prispeli, hkrati pa besna – da nismo parkirali in šli peš, ali pa vsak kakšnega domačina povprašali, ali je pot primerna. Glede na to, kako nejeverno so nas nekateri gledali in kako so odkimavali, ko smo prispeli na parkirišče, bi nam vožnjo gotovo odsvetovali.
Po ogledu mesteca je seveda sledila še enako težka pot nazaj v dolino. Preostanek dopusta je šel kot po maslu in takšnih težav ni bilo več – a ne zato, ker ne bi šli več v noben težko dostopen kraj, temveč zato, ker nismo več slepo verjeli GPS napravi. Res je, navigacija je morda res nekaj praktičnega, a uporabljaš jo lahko le, če te zraven spremlja še zdrava kmečka pamet.
Nismo je torej odnesli slabo. Precej bolje kot turist, ki je s svojim avtomobilom na Češkem zapeljal po stopnicah, ker mu je takšno pot narisala navigacija. Ja, kar smo se vrnili domov in našo dogodivščino delili s prijatelji, so nam ti že nekajkrat poslali novičke z vsega sveta o tem, kaj se je zgodilo ljudem, ki so bili slepo prepričani, da jih bo navigacija vodila tako, kot je treba.
https://www.youtube.com/watch?v=kZ4eE6OoL30