Ječmenova trava je zdrava

Zdi se, da se vse več ljudi rado zelo zdravo prehranjuje, zaradi česar ne uživajo samo klasičnih živil, temveč tudi mnoge, ki so nekoliko manj znana in bolj eksotična. Živila, ki jih ne moreš kupiti v običajni trgovini, temveč zgolj v specializirani prodajalni z zdravo prehrano, kjer ponujajo najrazličnejše čaje, zelišča, praške, oreščke, starodavna žita in podobno. In tu se najde tudi ječmenova trava, ki je med prehranskimi »friki« trenutno precejšen hit.
ječmenova-trava
Priznati moram, da sem tudi sama že kakšnih pet let velik zagovornik zdravega prehranjevanja, a ponavadi ne grem tako daleč, da bi iskala nasvete dietetikov in raziskovala nutricistiko do zadnje potankosti. Večinoma se naša cela družina zdravo prehranjuje, kar pomeni, da jemo veliko zelenjave in domačega sadja, sami delamo jogurt, si za zajtrk meljemo kosmiče, hodimo po mleko na bližnjo kmetijo in po moko v mlin, sladkorja pa doma sploh nimamo. Tu in tam pa posežemo tudi po kakšni »super hrani«, ki je v modi. Tako poleg medu uživamo tudi matični mleček (od čebelarja v bližini), dolgo smo vsi uživali alge (stisnjene v tabletke), zdaj pa me prijateljica nagovarja, da bi bila za nas prava ječmenova trava. Rekla sem si, da lahko poskusimo. Mogoče pa bomo potem res vsi pokali od zdravja (čeprav smo tudi sicer zaradi dobre prehrane vsi zdravi in tudi otroka že več let nista utrpela kaj več kot občasnega prehlada sredi zime).

ječmen
Tudi ječmenova trava je na voljo v dveh oblikah – zgolj mleta v prah, ali pa pakirana v kapsule. Rekla sem si, da se bom kapsulam raje izognila, ker so bile velike, in bi jih otrokoma morala itak odpreti in vsebino stresti na žličko (pri tabletah z algami je bilo drugače, saj je šlo za tablete, ki sta jih otroka kar zgrizla). Domov sem torej prinesla kozarček z zelenim prahom in se odločila, da si kar pripravim porcijo zdravja. Načela sem embalažo in povonjala zeleni prah, ob čemer me je kar stisnilo v želodcu. Ja, ječmenova trava ima pač vonj po travi! Merico zelenega prahu sem nato vmešala v kozarec in premešala, a se seveda ni kaj prida topil, temveč bolj plaval na površju, smrad pa ni izginil. Tako sem se dejansko prijela za nos in spila polovico kozarca, pri čemer pa se mi je takoj začelo dvigovati. In to je bilo to. Z ječmenovo travo sem opravila – preostanek sem je dala prijateljici, ki mi jo je priporočila, pa je tudi ona ugotovila, da ne gre za nič kaj okusno zadevo. »Vi kar ostanite pri medu, matičnem mlečku in spirulini,« se je nazadnje strinjala.

Kako eterična olja vplivajo na zdravje?