8 razlogov za obisk znamenitosti Idrije

Idrija ponuja ogromno zanimivosti. Ogledate si lahko rudnik ter številne druge objekte in naprave, ki so jih uporabljali rudarji, zanimive stavbne in sakralne objekte, dediščino vojnega časa in značilno lokalno obrt – klekljanje. V kolikor vas bolj pritegnejo naravne lepote, vas Idrija z okolico tudi na tem področju ne bo pustila ravnodušnih. Pestra, z dolinami in kraškimi planotami ter rekami in potoki razgibana pokrajina skriva veliko zakladov. Tako v mestu kot njegovi okolici pa lahko uživate še v lokalni kulinariki.

Mestno središče Idrije

Zakaj torej obiskati Idrijo? Idrija leži na stičišču različnih podnebnih, geoloških, hidroloških in drugih geografskih vplivov, kar je omogočilo pestre naravne danosti, posledično pa tudi močan gospodarski in družbeni razvoj. Zato Idrija danes na majhnem območju ponudi res veliko zanimivega. Med številnimi znamenitostmi smo izbrali 8, zaradi katerih vam bo obisk Idrije zagotovo ostal v spominu.

Obiščite Antonijev rov in topilnico Hg

Z obiskom Antonijevega rova boste za trenutek vstopili v svet rudarjev. Antonijev rov je le manjši del idrijskega rudnika, a je eden izmed najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik na svetu in je urejen za obiskovalce. V rov boste vstopili skozi Šelštev, vhodno stavbo, ki je nekoč služila kot prizivnica. V podzemnih rovih si boste ogledali cinabaritno rudo in spoznali rudarjenje v Idriji skozi čas. Na koncu boste pokukali še v edinstveno podzemno kapelo in morda v rovu srečate celo jamskega škrata – Perkmandlca.

Poleg rovov nekdanjega rudnika živega srebra, ki so prepredeni pod celim mestom, si lahko v Idriji ogledate tudi druge rudniške objekte. Topilnica Hg (topilnica živega srebra) je bila za proizvodnjo živega srebra zelo pomembna, saj se je prav tu iz cinabaritne rude s pomočjo različnih postopkov in naprav pridobivalo živo srebro.