Avtomobilska oprema

Skorajda nujno potrebna dodatna oprema za avto

Ko je na vidiku dodatna oprema za avto, je to slišati, kot da ni nujno potrebna. Ko pa dejansko ugotovimo, kaj vse sodi pod to kategorijo izdelkov za vozila, ugotovimo, da bi jo skorajda morali vedno imeti pri roki. Med drugim namreč takšna avto oprema vključuje tudi žarnice, prvo pomoč, brisalce, različne vrste tekočin, kot so na primer antifriz, motorna olja ter podobno.

Dodatki za avto ne služijo samo estetskemu namenu

Čeprav se zdi, da je dodatna oprema za avto namenjena predvsem estetskemu oziroma lepotnemu namenu za vozila, pa to ne drži povsem. V to kategorijo namreč sodijo tudi obvezni elementi, kot so gume oziroma pnevmatike, avto žarnice, tekočine za čiščenje avto stekel, akumulatorji, brisalci.

Brez omenjene opreme bi bila naša vožnja skorajda nemogoča. Posledično jih v vozilu pogrešamo, če gre kaj narobe oziroma nam kaj manjka. Seveda pa dodatna avto oprema vsebuje tudi kose, ki dejansko poskrbijo samo za lepši izgled vozil. Ne smemo pozabiti omeniti niti izdelkov za čiščenje vozila ter na maziva. Slednja se uporabljajo za podmazovanje avto delov ter tako omogočajo optimalno nego za našega jeklenega konjička.

Top 10 najboljših dodatkov za avtomobile.

Kaj vključuje obvezna avto oprema?

V vsakem vozilu je obvezna oprema tista, ki jo moramo po zakonu imeti vedno s seboj na vožnji. Gre torej za tiste izdelke, ki so navadno shranjene kar pod koritom prostora v prtljažniku. Odkrijemo pa jih pogosto samo tedaj, kadar nas po njih vprašajo policisti.

Obvezna oprema denimo obsega komplet prve pomoči, odsevni trikotnik ter podobne izdelke. Nekatera vozila morajo imeti tudi gasilni aparat. Poskrbeti je treba, da takšna oprema v našem avtu nikoli ne manjka. Ne nazadnje za to lahko prejmemo tudi precej visoko kazen.

Platišča za polepšanje končne podobe vozila

Dodatna oprema za avto vključuje tudi platišča. Ta skrbijo zlasti za končno podobo vozila, torej omogočajo bolj estetski videz prevoznega sredstva. Platišča za avto so lahko izdelana iz najrazličnejših vrst materialov. Najpogosteje pa so narejena iz jekla ali pa aluminija.

Če nam za estetiko vozila ni tako zelo mar, se platišča lahko uporabljajo tudi brez pokrovov. A v tem primeru so precej manj zaščitena pred vdorom vlage ali snega. V vsakem primeru pa mora vsak lastnik ali uporabnik vozila poskrbeti za to, da so platišča kar se da primerno očiščena. Na slednje je treba še toliko bolj paziti v zimskem času.

platišča za avtomobile
Dodatna oprema za avto vključuje tudi platišča.

Motorna olja za zmanjševanje trenja

Tudi motorna olja sodijo v kategorijo izdelkov dodatne avto opreme. Takšna olja v vozilih opravljajo več nalog. Ključna pa je zagotovo ta, da zmanjšujejo trenje med dvema gibajočima se površinama. Med njima se tako omogoči nepretrgani in tekoči mazalni film.

Motorna olja imajo seveda še druge pomembne funkcije. Ena od njih je na primer odvajanje ter prenašanje nastale toplote na hladilni sistem motorja. Kakovostno izdelano olje za motor avtomobila učinkovito pomaga zmanjševati obrabo vseh gibajočih se delov motorja med obratovanjem, in to na minimum. Posledično olje zahteva neprenehno obnavljanje za povsem nemoteno delovanje motorja vozila.

Sodobna avtomobilska motorna olja

Za sodobna avtomobilska motorna olja je značilno, da dobro prispevajo k precej nižjim stroškom vzdrževanja vozil. Njihova poraba goriv je bistveno manjša, prav tako tudi precej bolj ekonomična. Za piko na i pa imajo sodobna vozila večjo hitrost ter bolj čist izpuh.

Zaradi vsega omenjenega je seveda samo delovanje avto motorja veliko bolj trajno in tudi bolj zanesljivo. Slednje ima velik pozitiven vpliv tudi na samo prometno varnost.

kakovostna motorna olja
Za sodobna avtomobilska motorna olja je značilno, da dobro prispevajo k precej nižjim stroškom vzdrževanja vozil.

Za še bolje delovanje vozila

Ne nazadnje pa dodatna avto oprema, kot so motorna olja, poskrbi za še boljše delovanje našega vozila. Za dobro delovanje motorja vozila so seveda primerna samo kakovostna olja. Njihov ključni namen je ta, da poskrbijo za čim manjšo obrabo posameznih delov motorja. Obenem morajo skrbeti za njegovo primerno hlajenje pa tudi za zaščito pred korozijo oziroma rjavenjem.

Olja za motor avtomobila dobro skrbijo za odstranjevanje nečistoč oziroma saj, ki pri delovanju vozila nenehno nastajajo. S tem poskrbijo za bolj ekonomično porabo samega goriva in za manjše stroške za vzdrževanje avta. Seveda vplivajo tudi na bistveno daljšo življenjsko dobo vozil.

Izbira primernega olja za vaše vozilo

Treba se je zavedati, da vsa motorna olja še zdaleč niso primerna izbira za prav vse vrste vozil. Izbrano olje mora ustrezati tipu vozila ter vrsti motorja v avtu. Obenem mora biti še čim boljše kakovosti.