Avto-moto

Strešni kovčki so najboljša rešitev za veliko prtljage

Spomnim se, kako smo se včasih smejali turistom, ki so se na morje na Hrvaško iz bolj oddaljenih držav pripeljali kar z avtom z avtomobilsko prikolico, na kateri so imeli naloženo vse od koles, do napihljivega čolna in celo gajbice s krompirjem. Nato smo se mladi zabavali ob pogledu na tiste avtomobile, ki so imeli obliko karavana ter zato zagotovo velik prtljažni prostor, pa jim je na strehi kljub temu čepela še truga za avto. Ja, to so bila mlada leta. Danes se kot mama treh otrok nič več ne smejem. Kadar gremo na morje, je truga za avto pač obvezna, pa čeprav tudi mi vozimo karavana, kadar se odpravimo na smučanje, pa še toliko bolj.strešni-kovček
Strešni kovčki morda res niso nekaj, kar bi izboljšalo estetski videz avtomobila, vendar moram priznati, da se proizvajalci kot je Thule zagotovo trudijo. Z možem sva namreč prva leta za prevoz prtljage uporabljala star strešni kovček, ki ga ima že vrsto let njegov oče. Ta je bele barve in dejansko precej oglate oziroma škatlaste oblike. Lani pa sva pri proizvajalcu Thule izbrala čisto svojega, ki je precej bolj moderen. Ker potrebujeva »trugo« tako za na morje kot na smučanje, sva se odločila za precej veliko. Dolga je toliko kot najin avto, široka pa za polovico strehe. Tako lahko pozimi vanjo naloživa smuči in še za nekaj druge opreme je dovolj prostora, poleti pa vanjo spraviva šotor, plinski gorilnik in zložljive ribiške stole za taborjenje.

strešni-kovčki-za-avto
Priznati moram, da je prevoz prtljage tako veliko bolj enostaven in da se na vožnjo s povečanim uporom zaradi kovčka precej hitro navadiš. Bolje je, da imaš stvari lepo pospravljene v kovčku na strehi in voziš nekoliko počasneje (čeprav glede na karakteristike to niti ni potrebno), kot pa da otroci v avtomobilu ne bi mogli niti nog iztegniti, ker bi bilo vse založeno s prtljago. In nenazadnje strešni kovčki tudi niso več tako neprijetnega videza, kot so bili nekoč. Ne le, da si lahko izbereš različne dimenzije in prijetno zaobljene oblike, temveč so na voljo celo različne barve. Poraba goriva se zaradi uporabe »truge« skorajda ne poveča, kadar si med potjo spočijemo na kakšnem počivališču, pa me tudi ne skrbi, da bi ostali brez svoje lastnine – sodobni strešni kovčki imajo protivlomne ključavnice, tako da me niti  malo ne skrbi, kaj imamo spravljeno v našem in kje parkiramo svoj avtomobil.

Za direktno pritrditev smuči na streho vozila, si preberite še prispevek Nosilci za smuči.