Spletno gostovanje

Spletno gostovanje je pametno izbirati premišljeno in nanj gledati kot na naložbo v prihodnost našega posla oziroma stvari, ki jo želimo predstaviti na spletu. Izbira slabega ali nezanesljivega gostitelja, pri katerem naše strani zaradi nestabilnosti strežnikov velikokrat ne bodo dostopne, bo imela za ugled naše predstavitve na internetu zelo slabe posledice. Dobro je vedeti, da naših obiskovalcev strani ne zanima to, da je za nedostopnost strani kriv ponudnik ali težave v omrežju. Vsak ki bo namesto želene vsebine naše spletne strani dobil odgovor brskalnika ‘Strani ni mogoče najti’ ali pa počasno nalaganje, lahko rezultira v izgubljeni stranki / poslu. Ob pogostih takih težavah pa si obiskovalci običajno mislijo nekaj v stilu ‘Saj niso resni…’ – obisk naše strani se tako lahko občutno zniža. Slaba dostopnost spletne strani vodi tudi k slabšimi pozicijami na iskalnikih (Google, Najdi.si).

gostovanje

Vedeti moramo, da je vsak še tako premišljen nastop na internetu z napačno izbiro ponudnika gostovanja obsojen na propad. Kako torej najti pravega, zanesljivega  ponudnika gostovanja, pri katerem bodo naše strani hitre in vedno dostopne? Odgovor na to vprašanje ni preprost, najboljša opcija je vsekakor raziskovanje. Danes velika večina ponudnikov spletnega pprostora na enem mestu ponuja večino stvari, kar vsaka spletna stran potrebuje, zato ni tako važno, da se spuščamo v detajle posameznih paketov v ponudbi. Pomembno je, da nam ponudnik ponuja uporabno nadzorno ploščo s katero bomo urejali gostovanje in naše domene, poddomene,  podatkovne baze,  analizirali statistiko obiska strani in nameščali razne aplikacije, kot so CMS sistemi, forumi ali sistemi za pisanje blogov. Dobra izbira je vsekakor nadzorna plošča cPanel, ki omogoča vse našteto in je standard v svetu spletnega gostovanja.

Glede na to, da so ponudbe paketov in tudi cene gostovanj pri različnih podjetjih dokaj enake, tudi ko izberemo primeren paket gostovanja še vedno nismo prepričani, če nam bo izbrani ponudnik nudil kvalitetne storitve. V veliko primerih lahko dobimo precej podatkov o izbranem podjetju na spletu. S pomočjo Googla ali kakega drugega iskalnika lahko poiščemo informacije, ki so jih napisali uporabniki o izkušnjah z določenimi ponudniki. Če je slabih kritik več kot dobrih je to lahko resen pokazatelj, da ta ponudnik ni pravi in je pametno poiskati drugega.

Za slovenska podjetja,  za katera še nismo slišali, mogoče ni odveč, če pred sklepanjem sodelovanja preverimo podatke o podjetju na Ajpesu (http://www.ajpes.si) ali pa v imeniku Bizi.si (http://www.bizi.si). Podatkov o kvaliteti storitev sicer ne boste našli, videli pa boste ali podjetje sploh obstaja, od kdaj je na trgu, kdo je lastnik in zakoniti zastopnik ter ostale osnovne in finančne informacije o podjetju. Ponudnikom, ki nimajo svojih lastnih podjetij in vam ponujajo spletno gostovanje kar tako,  se je najbolje izogibati, ne glede na to, da je cena mogoče nižja od konkurence.

Ponavadi je pred nakupom smotrno opraviti tudi osebni stik s ponudnikom gostovanja. To je lahko le telefonski klic ali E-poštno sporočilo, s katerim skušamo dobiti kakšen podatek o gostovanju. Obenem se prepričamo o ažurnosti in dosegljivosti podpore, ki jo bomo mogoče še rabili v prihodnosti. V kolikor boste deležni hitre in ustrežljive podpore, ne iščite naprej. Če nikogar ne dobite na telefon oziroma se vam zdi, da jim je odveč odgovarjati na vaša vprašanje, raje izberite koga, ki bolj ceni svoje stranke.