Kako se kar najbolje zaščitimo pred poškodbami na smučišču

Vsi želimo biti Herminatorji, hitri, drzni in najboljši na smučišču, toda velikokrat pri tako veliki vnemi pozabljamo, da s takim početjem ogrožamo sebe in druge okoli nas.
Ko takole dolge ure sedimo na urgenci in čakamo, da pridemo na vrsto, pa je velikokrat že prepozno za vprašanje kot je – kaj pa če bi………?

čelada

Velikokrat slišimo razno razne izgovore mladine zakaj nočejo nositi čelade in med najpogostejšimi najdemo take kot so, da je niso navajeni, da je čelada težka, da jim je prevroče v glavo, da ničesar ne slišijo, da hočejo biti kot učitelj ali starši.
Zato je pomembno, da smo našim najmlajšim vzor in tudi sami nosimo čelado, saj poškodbe glave predstavljajo kar 10 – 15% vseh poškodb ( slaba polovica od teh je mlajših otrocih ).
Ko kopujemo čelado pazimo, da se le – ta trdno prilega glavi, naj bo dovolj tesno zapeta, lupina in polnilo pa naj prekrivata glavo in ušesa. Če smučamo ali deskamo v zelo mrzlem vremenu pa zaščitimo našo glavo in obraz s podkapo ali ruto namenjeno temu namenu.

Ravno zaradi naraščanja poškodb glave pa je zakon o Varnosti na smučiščih starostno mejo za obvezno uporabo čelade prestavil iz 12 na 14 let, pa tudi odraslim jo ne odsvetujejo.

Zaradi vedno večjih hitrosti, ki jih omogoča nova tehnika smučanja, smuči ter zmanjšanega časa učenja smučarskih osnov, se smučarji tako najpogosteje poškodujejo pri padcih, naletih v druge smučarje, drevo ali pa gre za udarce sidra.

Na udaru pa ni samo glava, najpogostejše so tudi poškodbe kolena, ki predstavljajo kar 25% vseh poškodb, poškodbe zgornjih okončin, med katerimi si smučarji najpogosteje poškodujejo palec ( 40% ), zapestje ( 25 % ) in ramena ( 13% ), zlomi ( 32% ) in zvini ( 28% ).

Še posebej so ogorženi deskarji, saj so poškodbe zapestja in kolen pri njih najpogostejše, zaradi česar se priporočajo kvaliteni ščitniki za zapestja in kolena.
Pri tem je pomembna tudi dobra izbira smučarskih rokavic, ki nudijo zaščito našim rokam pred vremenskimi vplivi in drugimi zunanjimi silami.
Vsekakor pa med hujše in dolgotrajne poškodbe uvrščamo poškodbe hrbtenice, zato jo zaščitimo s t.i. želvo ( zaščita za hrbet ), ki se mora dobro anatomsko prilagajati obliki hrbtenice, zgornji rob ščita se mora nahajati na območju hrbtenice, pritrjena mora biti s pasom okoli želodca, najdebelejši del pa mora biti na sredini.

Med smuko trpijo tudi naše oči, ki jih lahko zaščitimo z dobrimi smučarskimi očali, ki nudijo odlično vidljivost v vseh vremenskih pogojih.

Nikakor pa ne pozabite v visokogorju na velik UV indeks, zaradi katerega dobro zaščitite tudi svojo kožo s primernim SPF faktorjem.