Visokokakovosten tisk še vedno zahteva offset tisk

Čeprav je doba digitalizacije tukaj in naklade knjig padajo iz meseca v mesec, pa je visokokakovosten tisk še vedno tisti, ki doda kvaliteto vašemu poslu. Do nedavnega je še veljalo, da je bilo tiskanje v domeni izkušenih tiskarjev, ki znajo opravljati s tiskarskimi stroji, danes pa je že jasno, da je digitalni tisk naredil svoje.

offset tiskKljub vsemu klasičen offset tisk ni za ‘staro šaro’. Res je, da digitalni tisk nudi hitro in cenovno ugodno tiskanje, vendar je offset tisti, katerega kvaliteta še vedno prekaša vse ostale tiskarske tehnike. Če želite imeti resnično kvaliteten tisk, vas bo offset tisk gotovo zadovoljil.

Pri tem je potrebno poudariti, da je glavna prednost offset tiska, poleg kvalitete, tudi tiskanje na različne materiale. Offset tisk lahko tiskate tako na papir, kot tudi na les, plastiko, usnje, tekstil itd. Od kod izvira ime offset tisk? Ta se je razvil iz tako imenovane litografije, kar pomeni, da tiska neposredno preko dveh valjev. Prvi valj z matrico prenese na drugi valj (offset valj) in nato motiv nastika na podlago. Gre za ploski tisk z aluminijastimi ploščami, kjer jih predhodno izdelajo iz fotofiltrov oziroma novo tehnologijo CTP (Computer to Print). Ta plošče osvetli direktno, kamor se nanese barva in se kasneje odtisne na želen medij.

Offset tisk pa ni ravno primeren za manjše naklade. Zakaj? Cena tiskovin se s količino niža. Tiskalniki so namreč sposobni tiskati tudi več kot 10.000 odtisov na uro.

Glavne prednosti offset tiska:

Ne glede na format je tiskanje hitro

Tudi zahtevne tiskovine so izredno visoko ločljive

Večja je količina, bolj je cenovno ugoden

Najvišja možna kvaliteta odtisa

Tiskanje na različne podlage (papir, les, plastiko, tekstil, …)

Tiskarji pa omogočajo tudi tako imenovani suhi offset, kar pomeni, da je primeren za vrste tiska, kjer je naklada majhna, vendar mora biti zato dobra kvaliteta in kontrast barv. Seveda offset tisk zahtevajo različne monografije in priročniki, ki zahtevajo dobro kvaliteto tiska in veliko število naklad. Pri tem se digitalni tisk vsekakor ne bi obnesel, saj nikakor ni dovolj kvaliteten za večje število tiskovin. Današnja doba digitalizacije je že globoko zakoreninjena med ljudmi, vendar je offset tisk še vedno tisti, ki nudi vrhunsko kvaliteto – brez konkurence!