Nasveti za kuhanje z otrokom

Lonček kuhaj je portal, kjer dobimo vse pripomočke za peko in kuhanje z otrokom. Kupimo lahko otroški predpasnik, otroški komplet za peko piškotov, otroški pripomoček za kuhanje, otroški pripomoček za peko in drugo.

Tako lahko otroci v kuhinji nemoteno uživajo in se naučijo nuditi pomoč staršem v kuhinji. Kuhinjska opravila za otroke s primernimi pripomočki postanejo zabavna. Lonček kuhaj je torej odgovor na vsa naša iskanja otroških pripomočkov za kuhanje in peko.

lonček kuhaj

Odrasli naj pri kuhanju z otrokom spodbujajo otrokovo naravno ustvarjalnost. Skupno kuhanje naj bo izkušnja, ki si jo bodo zapomnili otroci in odrasli. Pri ustvarjanju v kuhinji je potrebno pozorno izbrati in pripraviti sestavine in pripomočke. Biti moramo previdni in nadzorovati otroke vseh starosti.

Za uspešno raziskovanje in pripravljanje jedi si lahko pomagamo z naslednjimi nasveti:

  • Najprej preberemo recept in presodimo, če je primeren za otrokove starostne sposobnosti. Za mlajše otroke izberemo jedi, ki jih končamo v največ pol ure. Starejši pa bodo uživali tudi v zapletenih pripravah.
  • V mislih imamo vedno varnost otrok. Noži in drugo nevarno ostro orodje naj bo izven dosega, dokler jih ne bomo rabili. Ko damo posodo na štedilnik, ročaj obrnimo na stran, da se posoda ne bi slučajno po nesreči prekucnila. Pri delu s segretimi pekači uporabljajmo rokavico ali krpo. Otroke stalno nadzorujemo.
  • Ker vaja dela mojstra, naj otrok vadi z električnim mešalnikom, nožem ali kakšnim drugim kuhinjskim pripomočkom, preden ga uporabi. Tako se bo znebil strahu.
  • Vzemimo si čas, saj otroci niso tako hitri kot odrasli. Za vsak posamezen korak si vzemimo dovolj časa. Pri vsakem receptu za jedi so ponavadi navedeni časi priprave, ampak bomo gotovo rabili tudi nekaj časa za zbiranje vseh sestavin in pospravljanje.
  • V kuhinji naj največ delajo otroci. Naj sami prevzamejo odgovornost, saj se iz lastnih izkušenj največ naučijo. Če imajo težave, ko delajo z vročimi, ostrimi ali težkimi predmeti ali z otroškimi pripomočki za peko, kuhanje, jim pomagajmo. Drugače pa naj delajo čim več sami, čeprav delajo napake, ker se ob samem delu največ naučijo.
  • Če je možno, pojdite skupaj v trgovino po sestavine. Del zabave pri pripravi različnih jedi je tudi nakup sestavin. Otroci naj vedo, od kod prihaja hrana. Skupno nakupovanje dodatno popestri pripravo jedi. Poleg tega lahko med izbiranjem in primerjanjem sestavin pride do poučnega pogovora.
  • Skupaj pospravljajte, saj se bo otrok naučil redno pospravljati, če bo to počel skupaj s starši. Na koncu jih obvezno pohvalite za njihovo delo.
  • Zabavajte se in uživajte!