Na kaj moramo paziti ob nakupu pohištva?

Zunanji prostor, ki nam je na razpolago, je lahko naše popolno zatočišče. To seveda pride do večjega poudarka, če ga primerno opremimo. To pa najbolje naredimo z vrtnim pohištvom, ki doda funkcionalnost in vrednost našemu odprtemu prostoru. Če ga opremimo prav, bomo uživali v sprostitvi, zabavi in vsesplošnem uživanju miru v našem domu. Seveda pa moramo biti pazljivi, saj lahko hitro kupimo kaj, kar ni primerno za naš vrt. Poglejmo si skupaj na kaj vse moramo paziti, ko kupujemo vrtno pohištvo.

Vrtno pohištvo

Vremenska izpostavitev je pomembna

Vrtno pohištvo mora biti primerno za našo lokacijo. S tem mislimo na različne vremenske vplive, ki mu je izpostavljeno. Lahko se vprašamo po sledečih smernicah:

 • Lokacije, kjer imamo vrt

  Lokacija je izredno pomembna. Dandanes lahko najdemo različno vrtno pohištvo, ki je narejeno za določeno okolje v katerem živimo.
 • Vreme

  Ali je pogosto suho, mrzlo ali vroče, kjer imamo vrt. Tukaj pridejo v poštev.
 • Izgled, ki paše v okolje

  Seveda je pa tudi zelo pomemben sam izgled pohištva, ki ga bomo prinesli v naš vrt. Pomembno je, da se dobro počutimo, saj je to okolje, kjer se bomo sproščali in si napolnili baterije.

Pohištvo in vreme

Vreme je lahko največji sovražnik pohištva. Vroči dnevi lahko prisilijo slabše materiale, da popokajo. Mrzle zime pa z vlago in ledom poškodujejo naše stole, mizo ter drugo opremo na vrtu. Pomembno je, da si izberemo materiale, ki so odporni na take vplive, saj drugače hitro pride do nepotrebnih poškodb ohišja, ki ga postarajo.

Vrtno pohištvo

Dejstvo je, da se les hitro poškoduje, če je izpostavljen vročemu soncu. Aluminij pa močni vetrovi lahko odnesejo in ga poškodujejo. Vrbovje pa je izredno občutljivo na vlago in dež, saj lahko prične gniti. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, zato moramo izbrati previdno.

Izmerimo razpoložljiv prostor

Če imamo majhen ali pa velik vrt, je v obeh primerih pomembno, da izmerimo prostor. To nam bo zagotovilo, da najbolje izkoristimo ves prostor, ki nam je na voljo. Tako se tudi prepričamo, da:

 • Bomo izbrali vrtno pohištvo, ki je primerno veliko
 • Bomo izbrali bolj funkcionalno pohištvo
 • Bomo najbolje izkoristili celotni prostor na vrtu

Pomembno je, da vedno pustimo dovolj prostora okoli pohištva, da lahko hodimo. Najslabše je, če opremimo naš vrt in potem ugotovimo, da se s težavo premikamo mimo nekaterih delov, saj nismo pustili dovolj prostora za hojo.

Vrt s streho in brez

Vrt, ki je pokrit s streho, potrebuje drugačno vrtno pohištvo, kot pa tak, ki je izpostavljen vremenskim vplivom. Seveda je podlaga enako pomembna. Lahko, da bo naše pohištvo bilo položeno na mehka tla, kot je trava.

Vrtno pohištvo

Lahko pa, da ga bomo imeli postavljenega na trši podlagi, kot je les ali ploščice. Izbira primernih materialov je tukaj izrednega pomena.

Za najboljšo izbiro priporočamo, da:

 • Ne postavljamo lesenih stolov in miz na travo in mehke površine, saj jih vlaga lahko hitro načne.
 • Preglejmo tačke stolov, miz, sedežnih garnitur in drugega pohištva, če so zaščitene pred vlago.
 • Če imamo težave s premočnim soncem, poskrbimo, da izberemo veliko marelo, da ustvarimo senco.

Poskrbimo za udobje

Udobje je zelo pomembna lastnost vsega vrtnega pohištva. Temu je večinoma zato, ker se bomo na njem sproščali in preživeli veliko časa. Če kupimo stole brez blazin, dokupimo take, ki so kvalitetni in mehki. Najbolje je, če je ves material delno odporen ali popolnoma odporen na vlago.

Ležalniki in počivalniki so odlični, če imamo za njih prostor. Na njih se lahko spočijemo, beremo knjigo ter opravljamo druge aktivnosti, ki nam vračajo energijo. Pomembne stvari pri ustvarjanju udobja so:

 • Izbira primernega ležišča, počivalnika in rockerja doda veliko vrednosti našemu vrtu, če tam veliko počivamo
 • Vedno dokupimo blazine, če jih ne dobimo zraven ob nakupu pohištva
 • Prepričajmo se, da so stoli, fotelji in druga oprema udobni, ko jih uporabljamo

Upoštevajmo naš budžet

Pri nakupu vrtnega pohištva moramo biti pazljivi na naša sredstva. Če si ne moremo privoščiti točno te opreme, ki jo želimo, lahko izberemo tako, ki je narejena iz bolj dostopnih materialov. Tukaj je posebno poudarjen aluminij in materiali, ki so vzdržljivi in kvalitetni, ne stanejo pa veliko. Upoštevajmo tudi:

 • Da lahko izredno dobre kupčije dobimo na koncu julija in ob akcijah
 • Preizkusimo bolj dostopne in cenejše pohištvo, ki je narejeno iz aluminija in umetnega lesa
 • Preglejmo celotno ponudbo podjetja, kjer kupujemo, saj sigurno najdemo nekaj uporabnega

Najboljšo ponudbo in odlične cene pa lahko najdemo v spletni trgovini s pohištvom Dom24. To je podjetje, ki se specializira v ponudbi opreme za dom in vrt.