Računalništvo in internet

Domovanje in spletno gostovanje – osnovne informacije

Spletni naslov naše spletne strani je potrebno povezati s strežnikom – spletnim prostorom, ki je neprestano povezan s spletom. Zagotovo ste že ujeli izraz spletno gostovanje – gre za najem oziroma neke vrste zakup omenjenega spletnega prostora na strežniku. Deluje neprenehoma, 24 ur dnevno in ima zagotovljen dostop do svetovnega spleta. Gostovanje spletnih strani omogoča gostovanje domene na neki spletni strani, kar pomeni, da je spletna stran prek domene oziroma spletnega naslova dosegljiva komer koli, ki uporablja splet. 

Gostovanje spletnih strani
Z gostovanjem spletnih strani do uspešne spletne prisotnosti

Domovanje oz. sama domena je sestavljena iz domenskega imena in končnice, dela pa sta ločena s piko. Domene delimo na generične (npr. .com, .net, .info), državne (.si, .eu, .de) in tematske (.shop, .life). Pri izbiri domenskega imena moramo biti pozorni na to, da je preprosto, saj si ga bodo tako uporabniki lažje zapomnili. Domeno registriramo pri podjetju, ki se ukvarja z registracijo domen.

Spletno gostovanje in vrste storitev

Domena in spletno gostovanje sta nujna, če želimo, da spletna stran ustrezno deluje. Pri zakupu gostovanja na spletu moramo biti pozorni, česa si pravzaprav želimo – na voljo je več storitev, kot so deljeno gostovanje, namensko gostovanje, gostovanje v oblaku … Obstaja tudi brezplačno gostovanje spletnih strani, vendar ima številne slabosti, kot je počasno delovanje spletne strani, omejenost s prostorom ipd., zato se je temu bolje izogniti. Če želite, da spletna stran ustrezno deluje, je bolje odšteti kakšen evro več.

Kaj je spletno gostovanje spletnih strani?

Nekateri ponudniki ob sklenitvi paketa in najemu spletnega prostora ponujajo številne dodatke, spet drugi pa ponujajo celo storitev in namesto vas upravljajo z domenami in gostovanjem. Splet ponuja številne ponudnike ter pestro izbiro možnosti.

Če so nam pojmi domovanje, gostovanje na spletu in uporaba strežnikov tuji, je smiselno, da za podporo poiščemo informatika ali pa računalničarja.