Vsaka spletna stran potrebuje gostovanje

Različne vrste gostovanja

Spletno gostovanje in strežnike poznamo v mnogih konfiguracijah. Te konfiguracije so narejene za različne profile spletnih strani. Najbolj pogoste so:

  • Deljeno gostovanje

Najbolj razširjen način poganjanja spletnih strani, ki ne potrebujejo veliko moči. V tem primeru se na strežniku nahaja na desetine, ali stotine različnih spletnih strani, ki si vse delijo zmogljivosti samega strežnika. To je najbolj priporočeno za male spletne trgovine in projekte, kjer ni zahtevana velika moč.

  • VPS gostovanje

Daleč najbolj popularen način gostovanja spletnih strani. VPS pomeni, da naša spletna stran deluje v virtualnem okolju. Podobno je deljenemu načinu gostovanja s to razliko, da mi zakupimo svojo zmogljivost strežnika, ki pa je ne delimo z nikomer. Poleg tega so naše datoteke popolnoma varne, saj kljub temu, da se nahajajo na istem sistemu, so fizično ločene od drugih uporabnikov.

  • Namensko gostovanje

Velika podjetja in projekti, ki imajo ogromno obiska, potrebujejo namensko spletno gostovanje. Tukaj zakupimo celoten strežnik za svojo uporabo, kar nam da vso moč na razpolago. Strežnik si ne delimo z nikomer.

  • Gostovanje v oblaku

To je najnovejši način spletnega gostovanja, kjer skrbi za našo spletno stran več strežnikov, ki si delijo breme. To je priporočeno za najbolj zahtevne uporabnike, ki imajo ogromen dnevni obisk spletnih strani.

Kaj pa domene?

O domenah morda slišimo veliko, ko govorimo o spletnem gostovanju. Na kratko je domena ime, ki si ga bomo izbrali za našo spletno stran. To ime bodo morali obiskovalci vtipkati v brskalnik, da bodo prišli do naše spletne strani. Izbira domene je izredno pomembna, saj ime ne sme biti predolgo ali prekratko.