Gostovanje in domene

Ko nastopi čas za predstavitev na spletu, torej za postavitev lastne spletne strani, se je zadev potrebno lotiti premišljeno. S tem ne mislimo le na samo strukturo in vsebino spletne strani, temveč tudi na dve dejavnosti, ki sta s postavitvijo spletišča tesno povezani.domena

To sta spletno gostovanje in registracija domene. Vsakdo, ki želi imeti spletno stran, mora namreč najprej zakupiti prostor na strežniku – storitev se imenuje spletno gostovanje, ter registrirati tudi domeno. Slednje pomeni, da izberemo spletni naslov, na katerem bo naša stran dostopna uporabnikom spleta.

Na kratko o domenah

Namenimo najprej nekaj besed domeni. Naj vam že kar takoj povemo, da cena domene ni visoka, še posebej, če jo primerjamo s ceno izdelave profesionalne spletne strani. Tudi v primerjavi s spletnim gostovanjem je običajno nižja, saj za klasično vrhnjo domeno, za katero se odloči daleč največ ljudi, cena znaša od 10 do 20 € na letni ravni. Z izrazom ‘klasične vrhnje domene’ imamo v mislih domene .si, .com in .net. V zadnjih letih se je v ospredje prebila tudi domenska končnica .eu, katere cena je še nekoliko nižja.
Zelo veliko podatkov o domenah in gostovanju boste našli na spletni strani Vortex.si, v tem prispevku pa namenimo še nekaj pozornosti izbiri imena domene, saj je domensko ime izredno pomembno, nato pa na kratko predstavimo še spletno gostovanje.
Ko izbirate ime domene, morate upoštevati predvsem troje:
1. Izberite atraktivno in po možnosti čim krajše ime, saj si ga bodo tako vaši obiskovalci mnogo lažje in predvsem hitreje zapomnili.
2. Če boste registrirali domeno za potrebe poslovanja, naj bo ime enako imenu vašega podjetja ali blagovne znamke. Osredotočenost na prepoznavnost vam bo povečalo možnosti za poslovni uspeh.
3. Da se izognete težavam s konkurenčnimi podjetji ali posamezniki, je zelo pametno registrirati več domen – torej domen z enakim imenom, le z drugačno končnico. Za še večjo varnost lahko registrirate tudi podobna imena in morebitne sopomenke.
Naj glede domen dodamo še, da je registracija domene možna le, če trenutno nima drugega nosilca. V nasprotnem primeru je le-ta zasedena, zato si boste morali domisliti drugega imena.

Na kratko o spletnem gostovanju

Spletno stran sestavljajo datoteke, zelo pogosto pa tudi tako imenovane podatkovne baze. Tako datoteke kot podatkovne baze morajo biti nekje shranjene, dostop do njih pa mora biti omogočen ves čas, saj drugače spletni uporabniki do spletišča ne morejo dostopati. V ta namen potrebujemo strežnik, ki je z internetom neprestano povezan. Najem takšnega strežnika označujemo z izrazom spletno gostovanje.

gostovanje
Gostovanje spletnih strani je storitev, ki jo nudijo številni ponudniki tako doma kot v tujini. Obstajajo različne oblike storitve, med katerimi daleč najpogostejšo predstavlja deljeno gostovanje (ang. shared hosting), kjer si strežnik deli večje število naročnikov. Cena je odvisna od paketa gostovanja, ki določa, koliko spletnih strani lahko naročnik na strežniku gostuje, koliko prostora mu pripada in podobno. Za nek standarden paket moramo odšteti približno 50 € na leto.
Tudi o spletnem gostovanju si boste lahko mnogo več prebrali na prej omenjeni spletni strani. Vsekakor pa velja, da v kolikor se želite na spletu predstaviti s svojo lastno spletno stranjo, boste najprej morali registrirati domeno in si priskrbeti spletno gostovanje.