Registracija, podaljšanje in prenos domene

Lastniki spletnih strani vedo, da je url spletni naslov ne le nujno potreben element vsake spletne strani, ampak predstavlja tudi fiksni strošek, ki se mu ne da izogniti. Zato je še kako pomembno, da zakup domene stane čim manj, kar pomeni, da se v iskanje najcenejšega ponudnika splača vložiti malo več časa in tako resnično najti najbolj ugodno možnost.domene

 

Če ste že pravi spletni mojstri in imate v lasti več spletnih strani, potem veste, kako se streže tem rečem, zato ste vajeni ne le postopka zakupa oziroma registracije url spletnih naslovov, ampak veste, da jih morate vsake toliko časa tudi podaljšati. Lastniki spletnih strani pogosto samoumevno plačajo račun za podaljšanje, saj želijo, da bi njihova stran na internetu še vedno delovala, velikokrat pa sploh ne pomislijo na to, da lahko svoj url naslov prenesejo tudi k drugemu ponudniku.

Postopek prenosa je zelo enostaven, predvsem pa hitro opravljen, zato sem vam ob morebitni podražitvi spletnih storitev pri vašem ponudniku splača pozanimati tudi o tem. Veliko podjetij pri prenosu url naslova ponuja tudi posebne popuste, saj si na tak način želijo pridobiti novo stranko, zato je ta možnost za vas pogosto zelo ugodna.

 

Tako kot pri vseh drugih nakupih se tudi pri zakupu spletnih storitev vedno splača pobrskati po internetu in tako najti najugodnejšo možnost. Ne glejte le rednih cen, ki so na voljo za registracijo, podaljšanje ali prenos domene (https://www.gigaspark.com/domene/registracija), ampak bodite raje pozorni na posebne akcijske ponudbe in znižanja, ki vam omogočajo eno od prej naštetih internetnih storitev po zares nizkih cenah. Te lahko še dodatno znižate, če na svetovnem spletu poiščete kakšno od promocijskih kod, s pomočjo katere lahko pri določenem ponudniku dobite znaten popust.

 

Tisti, ki se z iskanjem primernega ponudnika za spletne storitve oziroma registracijo url naslova vaše spletne strani srečujete prvič, imate najbrž glede zakupa kar nekaj vprašanj, na katera si ne znate odgovoriti. Za začetek je vaša naloga predvsem to, da izberete kombinacijo besede in domenske končnice, preko katere bodo obiskovalci vaše spletne strani dostopali nanjo. Na spletni strani registrarja lahko preverite, če je takšna kombinacija, kot ste si jo zamislili, še prosta. Če je, jo čim prej registrirajte, da je pred vami slučajno ne zasede kdo drug, če pa ni več prosta, si boste morali izmisliti kaj drugega, saj mora biti url naslov vsake spletne strani unikaten.

 

Za registracijo boste morali le še vnesti vse vaše podatke, takoj po opravljenem plačilu, pa bo zakupljen url naslov postal vaša last za čas, za katerega ste ga registrirali. To je lahko le nekaj mesecev oziroma pol leta, eno leto ali pa celo več let – daljše ko je obdobje registracije nižja je mesečna cena, zato je to idealna možnost za tiste, ki vedo, da bodo določeno spletno stran uporabljali daljše obdobje.

 

Ceno zakupa oziroma registracije lahko zmanjšate tudi tako, da pri istem ponudniku kupite še kakšno drugo spletno storitev, na primer gostovanje za spletne strani, brez katerega pri internetnem poslu prav tako ne gre.