Otroške sobe morajo biti vzpodbuda za igro in učenje

Včasih se starši niso kaj veliko ukvarjali s tem, kakšne otroške sobe imajo njihovi otroci. Glavno, da so bile pospravljene. Oziroma – dobro je bilo, če so sploh imeli svojo lastno otroško sobo! Otroške sobe namreč včasih niso bile samoumevne za vsakega otroka posebej in kakšen je njihov estetski videz, ni nikogar zanimalo. Starši so verjeli, da potrebuje otrok za učenje pisalno mizo in knjigo, igra pa itak ni nekaj, od česar bi kaj odnesel, temveč zgolj otročje kratkočasenje. Danes pa vemo, da ni tako. Da je igra izjemno pomemben del otrokovega razvoja in njegovih učnih procesov, za učenje pa je potrebno okolje, v katerem se otrok dobro počuti in kjer se lahko popolnoma osredotoči na snov.otroška soba

Kakšne morajo torej biti otroške sobe?

Najbolje je, da otroško sobo organizirate po kotičkih. Kotiček za spanje, kotiček za igro, kotiček za učenje in kotiček za garderobo. Tako bodo vse stvari v otroški sobi lahko tam, kjer morajo biti. Otrok, ki se bo učil za pisalno mizo, ne bo hodil po knjige in zvezke na drugi konec sobe, ki ga bo že vabil k igranju. Otroška soba mora biti urejena ter organizirana čim bolj priročno, da so vse potrebne stvari vedno pri roki.

Da se bo otrok v svoji sobi počutil dobro, je potrebno poskrbeti tako z materiali kot z barvami. Otroške sobe Akron.si morajo biti svetle in tople, da dajejo občutek varnosti. Dobro je, da je v njih veliko tekstila, ki poudarja mehkobo – poleg posteljnine še zavese, preproga, blazine in podobno.

Da bo učenje potekalo dobro, je vsekakor nujno, da imajo otroci v svoji sobi dovolj svetlobe. Okno naj bo veliko in pisalna miza naj bo postavljena tako, da naravna svetloba nanjo pada z leve strani (če je otrok desničar,), če je okno manjše, pa je seveda potrebno poskrbeti za primerno umetno razsvetljavo. Stropna luč večinoma ne zadostuje, potrebna je še namizna.

Koliko naj bo v otroški sobi pohištva in dodatkov? Poleg osnovnega pohištva (postelja, pisalna miza s stolom in garderobna omara) je potrebno v otroški sobi poskrbeti še za dodatne police, na katerih bo otrok lahko hranil knjige, ter za nekaj plastičnih zabojev, v katere bo lahko shranjeval igrače. Tudi dekoracija je pomembna za občutek udobja, a naj je ne bo preveč. Otrokova soba mora biti v prvi vrsti delovna soba, ne pa soba, polna navlake – nenazadnje se otrok gotovo ne bo odrezal pri samostojnem čiščenju, ki je vsem otrokom pač odveč. Poskrbite zgolj za nekaj dodatkov, na primer ogledalo in kakšno sliko, okrasno blazino, morda lončnico. Če ima otrok več hobijev, bo namreč zanje potreboval kar nekaj opreme, in že ta bo lahko videti kot dodatek (če jo bo hranil v sobi).

Otroške sobe torej morajo biti nekoliko bolj pisane in udobne, saj je za otroke nenazadnje nujna igrivost, a pazite, da ne boste pretiravali. Preveč dekoracije postane hitro moteče in po letu ali dveh se bo otrok svoje sobe že naveličal in se mu bo zdela dolgočasna.