Higiena na potovanjih

Poletje je čas dopustov in čas potovanj. Poletje pa je tudi, vsaj ponavadi, precej vroče in dejstvo je, da se bolezni veliko hitreje prenašajo, ko je vroče. Tudi voda je pomemben faktor pri prenašanju bolezni. Zato je najbolje si vnaprej določiti, kako bomo skrbeli za higieno poleti, ko potujemo v eksotične, obmorske kraje. Tudi ni nujno, da so obmorski!

Nekaterim se neprijetnosti pričenjajo že na samem začetku. Zagotovo poznate ta občutek, ko se odpravljate nekam, neučakani – na žalost pa iščete zgolj stranišča? Priporočeno je vzeti prašek Waya, namenjen prav za te namene (diarejo in zaprtje), sicer pa si lahko pomagate tudi z dovolj toplimi obroki – ne ostajajte zgolj pri sendvičih.

 

Nadaljne, higiena rok. Zelo pomembna stvar. Čedalje bolj in bolj so popularne majhne embalaže z definfekcijskim sredstvom, ki so zelo poceni in izredno učinkovite. So nekako nujna potrebščina na potovanjih, sploh v velika mesta, ki so pa itak legla bacilov, virusov itd.

higiena

Zelo pomembna sekcija je – hrana. Predvsem v afriških deželah je potrebno paziti. Ne dvomim, da znate izbrati dober in pazljiv hotel, ki skrbi za higieno, a pomembno dejstvo je, da se človek ne more v parih dneh navaditi na povsem drugačno zvrst hrane. Zato ne pretiravajte z lokalnimi  jedmi – morda vsak dan eno (predvsem velja za začinjene), sicer pa ostajajte pri znanih. Tako ali tako pa imajo skorajda vsi hoteli, kamor se odpravljate, večinoma evropsko hrano. Če niste v hotelu, pa pač poiščete kaki hotdog stand ali pa McDonalds.

Sploh pa – ne pozabljajte: nikoli ne pijte vode iz pip! Zmeraj ustekleničeno. (Za vsak primer imejte zraven ogljeve tablete.)