Davki

Ne vem, če ste že kdaj opazili kako v ameriških filmih vedno na veliko omenjajo davke. Na splošno se v ZDA veliko bolj ukvarjajo z davki, kakor se v Sloveniji – ste se kdaj pogovarjali s prijatelji o davkih in za kaj so namenjeni? Morda zato, ker se tu sploh ne zavedamo natanko, za kaj sploh so in zakaj so pomembni.

davki

Družbena pogodba: država mora skrbeti za svoje državljane. Da bi to zmogla še finančno, ne zgolj na papirjih, za to potrebuje denar. In odkod pride ta denar? Davki! Zaračunajo jih na vse, kar kupujete: zobno pasto, čevlje, računalnike … Celo nepremičnine! V glavnem na produkte, dohodke in aktivnosti. Skozi zgodovino so višji sloji zmeraj pobirali denar od nižjega, tlačanov, pozneje kmetov. Denar je takrat sicer šel zgolj za njih, danes gre ta denar za splošno dobro.

Glavna stvar, ki muči Američane glede tega, je predvsem ta, da so demokracija. Američani obožujejo dejstvo, da so v demokraciji. Osnova demokracije je volilna pravica. Sploh pa demokracijo lahko razumemo tudi kot to, da ljudje sami odločajo o velikih odločitvah, ki se tičejo celega naroda. Kar pa pomeni, da hočejo Američani imeti prste zraven, ko se gre za namen porabe davkoplačevalskega denarja. I’ve payed my taxes, I should have the right to itd itd itd. Seveda je to edino pravilno, kajti denar, ki ga sami zaslužijo, dajejo stran – državi. In trdno so prepričani, da je država s tem dolžna pomagati njim samim. Edino pravilno!

Slovenci se s tem definitivno premalo ukvarjamo. Sploh, ko ugotovimo, da z višino davkov spadamo nekam v sam vrh. Ste se kdaj vprašali, za KAJ plačujete denar državi?