Zdravje, lepota in moda

Zdrava hrana za pse po načinu BARF

Pravilno hranjenje naših kosmatih štirinožnih prijateljev pomeni, da bodo živeli srečno in dolgo življenje. Pri tem pa ni tako pomembna količina mesa ali briketov, kot pa njihova sestava. Vsak pes potrebuje določeno mero ogljikovih hidratov, proteinov, maščob, mineralov, vitaminov in podobno. Različni proizvajalci omenjene prehrane se zato zelo potrudijo, da vključijo vse nujno potrebne elemente v svoje proizvode. Zadnja leta je vedno bolj poznana zdrava hrana za pse po BARF metodi hranjenja. To je akronim za surov način prehranjevanja, ki je zelo podoben načinu prehranjevanja pasjim prednikom volkovom.

Kaj je BARF način hranjenja za pse?

Današnji psi so potomci volkov. Zato imajo zelo podoben prebavni sistem svojim starodavnim prednikom. To pa tudi pomeni, da potrebujejo enako prehrano za zagotavljanje svojega zdravja in visokega nivoja energije. Zagotavljanje zdrave hrane za pse je ključnega pomena za vsako pasmo, saj kot omenjeno, si delijo značilnosti prehranskih potreb volkov. Tukaj pa kot odlična rešitev nastopi BARF način hranjenja. 

zdrava hrana za pse po BARF metodi hranjenja
Vsak pes potrebuje določeno mero ogljikovih hidratov, proteinov, maščob, mineralov, vitaminov in podobno. Vedno bolj je poznana zdrava hrana za pse po BARF metodi hranjenja, kar je akronim za surov način prehranjevanja.

BARF prehrana za pse je mednarodna kratica za biološko primerno surovo hrano. Vsebuje veliko mesa, kosti, vampov, hrustanca, kot tudi dodatkov sadja, različna olja, zelišča ter mikro mineralov. Še dandanes sestavo prehrane dopolnjujejo priznani strokovnjaki in znanstveniki s področja prehrane, zoologije in drugih povezanih strokovnih področij.

Papaline vsebujejo veliko koristnih snovi 

Znano dejstvo je, da morska hrana vsebuje številne snovi, ki so zelo koristne za pse. Posebej popularne so papaline, ki so majhne ribe poznane po vsem svetu. Imajo zelo visok nivo koristnih hranilnih elementov, kot so omega-3 olja in različne maščobe, ki ugodno vplivajo na pasji živčni sistem, prebavo in ožilje. Posebej omembe vredni sta kislini EPA in DHA, ki skrbita za učinkovito delovanje imunskega sistema ter preprečujeta nastanek krvnih strdkov.

Papaline imajo zelo visok nivo koristnih hranilnih elementov
Papaline imajo zelo visok nivo koristnih hranilnih elementov, kot so omega-3 olja in različne maščobe, ki ugodno vplivajo na pasji živčni sistem, prebavo in ožilje.

Pasja hrana v kateri se nahajajo papaline imajo tudi veliko različnih ključnih hranil. To so jod, cink, kalij, selen in podobno. Omenjenih in drugih sestavin je zelo malo ali pa jih sploh ni v ekstrudirani hrani za pse. Zato je vedno najbolje kupovati kakovostne konzerve z mesom in brikete.

Zakaj ekstrudirana hrana za pse ni priporočljiva

Nakup pasje hrane je dandanes mogoč v praktično vsaki trgovini z živili. Na voljo je večinoma generična prehrana s katero ni nič narobe. Je pa res, da je večino omenjene prehrane pridobljene s postopkom ekstrudiranja, saj je najcenejši in najhitrejši način za pripravo mesnih konzerv ter briketov za prodajo.

zdrava hrana za pse, ki je surova ali hladno stiskana.
Ekstrudirano pasjo hrano raje nadomestite z zdravo hrano za pse, ki je surova ali hladno stiskana.

Ekstrudiranje je postopek, kjer se meso, zelenjava, sadje in druge sestavine skuhajo pri zelo visoki temperaturi. S tem pa se povzroči, da se večino koristnih vitaminov in mineralov zmanjša ali celo popolnoma uniči. Kot posledica je omenjena hrana prazna in ni priporočljiva za dolgoročno hranjenje našega najboljšega štirinožnega prijatelja. Veliko bolje je, da za daljši rok uporabimo bolj zdravo hrano za pse, ki je hladno stiskana. Tako zagotovimo, da bo naš pes imel na voljo veliko energije in bil boljšega zdravja.

Ali psi lahko uživajo papaline?

Moderni psi si vsi delijo veliko značilnosti z volkovi, saj so to njihovi neposredni predniki. Zelo pomemben del prehrane volkov pa je tudi morska hrana oziroma ribe. Različne znanstvene raziskave so pokazale, da so papaline izredno pomemben vir številnih ključnih elementov za velike in majhne pse. Zato se lahko smatrajo kot del ključne prehrane ali dodatkov k prehrani za pasme vseh vrst.

Vsebina papalin je bogata z proteini, ki jih psi potrebujejo za razvoj mišic, ohranjanje lepe dlake, močan imunski sistem in podobno. Proteini se razgradijo na številne amino-kisline, ki jih pasje telo ne more proizvesti samo. Te amino-kisline pa pes potrebuje, da ohranja svoje zdravje, visok nivo energije ter željo po raziskovanju ter igranju.

Kako zagotovimo, da kupujemo kakovostno hrano za psa?

Mnogi proizvajalci pasje prehrane ponujajo številne cenovno ugodne konzerve z mesom in brikete. Te so pogosto najboljša izbira za kratkoročno hranjenje našega psa. Veliko bolje je, če po nasvet za prehrano poiščemo v lokalni trgovini za pse in druge živali. To pa zato, ker so tam zaposleni ljubitelji živali, ki imajo izkušnje s psmi. Poleg tega pa je vsa prehrana v izbrani lokalni trgovini za domače živali ročno izbrana in je zato visoke kakovosti. 

Če vam je ravno zmanjkalo kakovostne zdrave hrane za psa in nimate časa iti v trgovino za pse, potem si pomagajte s tem receptom. Ta recept za domačo pasjo hrano je tako enostaven za pripravo, kot tudi hranljiv. Poznamo veliko psov, ki komaj čakajo, da se zagrizejo v skledo govedine in zelenjave, in menimo, da se bo vaš pes počutil enako.

Vedno je dobra praksa, če izberemo hladno stiskano hrano za pse, saj je izredno bogata z različnimi minerali in vitamini. Na voljo pa so tudi zdravi dodatki pa pse v obliki mesnih piškotov, priboljški za čiščenje zob in mnogo več.