Garažna vrata

Garažna vrata so dandanes nekaj povsem običajnega in uporabnega, vidimo pa jih na skoraj vsakem domu ali zgradbi. Ločimo pet vrst garažnih vrat: avtomatska garažna vrata, sekcijska garažna vrata, klasična dvižna garažna vrata, rolo garažna vrata in industrijska garažna vrata. Poleg estetske vloge opravljajo vsaka izmed njih tudi vlogo zavarovanja in toplotne oziroma protihrupne izolacije. Garažna vrata lahko kupimo v že prednarejenih dimenzijah, lahko pa si jih damo tudi izdelati po meri.

garažna vrata

Avtomatska garažna vrata so vsa garažna vrata, za katere nam pri odpiranju ni potrebno stopiti iz vozila. Delujejo s pogonom na daljinsko upravljanje, zato nam ni treba konstantno iskati ključev, ker imamo daljinski upravljalnik lahko vedno s seboj v vozilu.

Sekcijska garažna vrata so dvižna garažna vrata, ki so sestavljena iz delov – sekcij. Sekcije se med dviganjem navzgor lomijo, nato pa se z rahlim upogibanjem pod stropom garaže znova sestavijo. Priročnost takih vrat je, da odpiranje zahteva zelo malo prostora.

Klasična dvižna garažna vrata se v primerjavi s sekcijskimi v celoti dvignejo pod strop. Obstaja različica brez in z pogonom. Primerna so tako za enojne kot tudi dvojne garaže.

Rolo garažna vrata so po večini zgrajena iz aluminija. Odlikuje jih izredno tiho delovanje, hitra vgradnja in lep izgled. Vzdrževanja skoraj ne potrebujejo, prilegajo pa se v vsako garažno odprtino. Značilnost rolo garažnih vrat je v tem, da se zlagajo v rolo omarico, tako da je garažni prostor popolnoma uporaben. Upravljamo jih lahko avtomatsko ali ročno.

Industrijska vrata so večja garažna vrata, ki se uporabljajo v tovarnah, gasilskih domovih, skladiščih, skratka povsod, kjer imamo opravka z večjimi vozili (tovornjaki). Na voljo so v različnih barvah in dimenzijah. Konstrukcija industrijskih vrat je bolj kompaktna in trdna, temu pa je prilagojen tud motor in mehanika dviganja. Imajo možnost osebnega prehoda.