Slikarstvo

Najsterejša ohranjena oblika umetnosti je ravno s področja slikarstva. Najstarejše jamske poslikave najdemo v Chauvetovi jami, stare so pa okoli 30.000 let. V teh preteklih 30.000 letih se je slikarstvo izjemno razvilo.

Slikarstvo je po definiciji umetniška dejavnost, pri kateri na podlago nanašamo barve. To nujno ne pomeni, da jih nanašamo brez smisla, čeprav se pa tudi to v modernejših časih dogaja – sicer pa to ni brez smisla, imenuje se abstraktnost.

slikarstvo

Kot slikarstva ne razumemo zgolj oljnih slik kako je neznosno popularna Mona Lisa, temveč tudi risbe z barvicami itd. Da kategoriziramo.

Kot prva obstaja risba – nanašanje preprostih črt (običajno enobarvne) na (običajno) papir, sem prištevamo tudi skice, nastale s svinčnikom. Sem pač spadajo vse stvaritve, pri katerih je večji poudarek na liniji črt kot pa na barvah.

Nadaljnje poznamo slike – po grobi definiciji sem spadajo vse tiste slikarske stvaritve, ki imajo z barvami zapolnjene ploskve. Sem spadajo tudi pobarvane risbice naših najmanjših, kakor tudi velike mojstrske slike, ki visijo v muzejih. Seveda je potrebno omeniti, da poznamo ogromno tehnik slikarstva, če omenim le zgolj najpogostejše in najbolj znane: oljne slike, slike z vodenimi barvicami, slike s temperami, slike s kredo, s pastelnimi barvami …

Poznana pa je tudi grafika, kar pomeni odtiskovanje z ali skozi matrico na papir. Matrica je plošča iz različnih materialov, lahko je lesen (odtis je poimenovan lesorez), linolej (linorez), bakrova plošča (bakrorez) itd. Veliko je tudi načinov ustvarjanja odtisa v samo ploščo torej grafičnih tehnik, odvisno od materiala. Poznamo še suho iglo, akvatinto, jedkanico itn.