Literatura – proza in poezija

Osnovni namen zapisovanja je bil, ko so se ljudje sploh naučili zapisovati, popisovanje tovora, potovanj itd. Literatura kot umetnostna se je pa pojavila, ko so ljudje začeli zapisovati zgodbe, pravljice, pripovedke, da bi jih lahko uživale še naslednje generacije.

Današnja (umetnostna) literatura se deli na veliko vrst. Glavni veji sta proza in poezija.

literatura proza poezija

Pri poeziji poznamo ogromno vrst, če jih naštejam le nekaj: sonet, oda, balada, glosa, gazela … Pesmi kategoriziramo po vsebini (romantične, posvetne, erotične …), obliki (prej naštete) in rimami (katerih variacij je malone toliko, kolikor je pesmi). Seveda se danes le redki držijo kakršnihkoli pravil in jih upogibajo po svoje. Sploh pa pozabljajo, da je osnoven namen pisanja za druge v tem, da napišeš nekaj smiselnega … Toda to je druga zgodba.

Proza se prav tako deli glede na vsebino (realnost, domišljijska oz. fantazijska vsebina, s poudarki na psihologiji človeka, filozofiji, dandanašnji pa popularni trilerji (Dan Brown) in poplava erotičnih vsebin brez tabujev – morda bi morali malo čekirati, koliko so stari ljudje/otroci, ki jim te stvari padejo v roke) in, najpomembneje, obliko: novela, roman, kratke zgodbice oz. črtice, potopisi …

Obstajajo različne variacije printanih knjig, skorajda toliko, kot je ljudi. Vsak lahko najde nekaj za svoj okus. Z razvojem tehnologije pa se je pojavila še druga oblika knjige – elektronska verzija, ki jo je mogoče naložiti na Kindle, iPod ali kakršnokoli drugo prenosno elektronsko zadevo z enkranom. Kar je lahko zelo priročno, se pa (ne)utemeljeno pojavljajo dvomi o koristnosti le-tega, saj bi lahko izrinila uporabo tiskanih knjig. Vprašajte se sami. Imate rajši knjižne police, polne Vaših najljubših knjig, ali vse to v eni sami napravi, zmeraj dostopni – ki se toliko lažje ukrade?