Spletna izložba ali trgovina

Veliko podjetij se ne more odločiti ali naj postavi pravo pravcato spletno trgovino ali pa kaj manj – npr. neke vrste spletno izložbo oz. katalog, kjer bodo lahko obiskovalci izdelke sicer videli, ne bodo pa jih mogli naročiti.

Včasih pa je zaželena kakšna vmesna različica. Tako da npr. ne morejo naročiti neposredno, saj se jim tudi cene ne prikažejo – namenoma. Lahko pa se vnaprej javijo, tako da se jim dodeli geslo, z njim pa se po prijavi na spletni strani oz. spletni trgovini izpišejo tudi cene in drugi podatki (npr. zaloge in dodatne informacije). Ta pristop je ponavadi uporabljen, kadar ponudnik ne želi, da bi do njegovih cen prihajali konkurentje.

izdelava-spletnih-trgovin

Pogost razlog je tudi ta, da se na ta način strankam zagotovijo lahko posebni popusti glede na dogovore. Tako lahko nekaterim strankam priznavamo 10 % rabat, spet drugim le 5 %, ipd.

Z vsako takšno omejitvijo pa zagotovo odvrnemo kakšno potencialno stranko – a mogoče nas to ne moti toliko, kot bi nas situacija, ko bi nas konkurentje neprestano posnemali in prilagajali svoje cene našim, ter nato kontaktirali naše stranke in jim ponujali boljše cene od naših. Dumpinško, ker npr. na dolgi rok tako ali tako ne bi mogli vzdržati teh nivojev.

Od tod glavna dilema ali naj bo spletna trgovina prava trgovina ali pa je bolje postaviti spletno izložbo, kjer si izdelke lahko sicer ogledamo, ne moremo pa vedeti o njih vse. Za to pa potrebujemo dostop in dovoljenje trgovca.

Nenazadnje je tudi tako, da imamo lahko več distribucijskih kanalov, preko katerih se prodajajo isti izdelki, a cene zaradi narave teh prodajnih poti ne morejo biti enake, vendar pa bi bilo moteče, če bi bile vse te cene transparentno vidne vsem udeležencem vseh teh prodajnih poti. Tudi to je lahko argument proti “glavni” spletni trgovini z odprtimi kartami. Nenazadnje je potrebno paziti tudi na partnerje in skrbeti zanje – na dolgi rok se to obrestuje.