Čelada – obvezna zaščita vsake glave

Male navihane glave, ki se na kolesu, rolki, rolerjih ali na kakšnem drugem prevoznem sredstvu podijo po ulici, bodo najbolje zaščitile otroške čelade. Te morajo biti izdelane iz kvalitetnih materialov, se dobro prilegati otrokovi glavi, predvsem pa jo morajo zaščititi pred vsemi morebitnimi udarci in padci.otroške čelade

Otroka je na čelado najbolje navajati že od vsega začetka, torej takoj, ko ga prvič postavimo na poganjalček ali otroško kolo, saj bo tako zanj čelada postala nekaj samoumevnega in si jo bo želel nadeti prav pred vsako vožnjo. Prav zato, da bo otrok čelado rad nosil, je zelo pomembno, da mu je ta všeč, za kar bodo poskrbele pisane barve in simpatični otroški motivi, seveda pa mora biti čelada za otroke tudi zračna in udobna.

 Čelada otroka ne sme tiščati, nikakor pa mu ne sme biti tudi prevelika. Le otroška čelada ustrezne velikosti poskrbi za primerno zaščito glave, zato je zelo pomembno, da si pred nakupom vzamemo čas in izmerimo obseg otrokove glave. To lahko zelo hitro in enostavno storimo s pomočjo merilnega traku ali vrvice in metra, glavo pa izmerimo tam, kjer je najširša: zadaj je to na sredini glave, spredaj pa na sredini čela oziroma kakšen centimeter nad obrvmi.

 Ker otroške glavice hitro rastejo, je pri izbiri otroške čelade priporočljivo izbrati takšno, pri kateri lahko velikost poljubno nastavite. Takšna čelada bo rasla z otrokom in bo tako lahko v uporabi kar nekaj let oziroma vse od trenutka, ko boste otroka prvič postavili na kolešček, pa vse do šole, ko bo vožnjo že dobro obvladal, čelado pa bo lahko preizkusil tudi na rolerjih ali rolki.

 Udobna čelada mora imeti učinkovit sistem za zračenje, da otroku pod njo ne bo prevroče in se ne bo preveč potil, sistem za zapenjanje mora biti enostaven in hkrati trpežen, da se ne bo pokvaril, material oziroma plastika, iz katerega je narejena čelada, pa mora biti dovolj trda in odporna na čisto vse udarce, pred katerimi bo zaščitila glavo vašega otroka.

 Za kvalitetno čelado za vašega otroka naj vam ne bo škoda odšteti tudi malo več denarja, saj so poškodbe glave lahko zelo neprijetne ter lahko pustijo tudi trajne posledice, zato je zaščita glave in uporaba čelade obvezna, če se temu želite izogniti. Da bo vaša nova čelada otrokovo glavo res zaščitila pred poškodbami tako, kot je treba, pred nakupom ne pozabite preveriti, če čelada ustreza vsem zakonskim določilom in standardom varnosti, izberite pravo velikost in model, nato pa vam preostane le še to, da brezskrbno gledate svojega otroka, kako z užitkom kolesari, rola ali rolka z novo, lepo in varno čelado na glavi.