Spalnica vas pelje v novo jutro

V prvi vrsti so problem tlorisi.
Spalnica ni zgolj še en prostor v stanovanju, ampak je nadvse pomemben del stanovanja ali hiše, kajti točno tu si naberemo moči in energije za naslednji delovni dan. Spalnica je pogosto manjši prostor v stanovanju, menim pa, da če gradite hišo, vseeno razmislite o tem, da spalnici namenite nekaj več kvadratnih metrov, kot toliko, kot večina arhitektov, ki pri nas projektirajo stanovanjske bloke.spalnica
Pred kratkim sem namreč natančno opazoval tlorise bivalnih naselij, ki so bila zgrajena v zadnjih deset ali več letih v Ljubljani.

Druga težava je neprimerna gradnja in načrtovanje

Razlogov za preplah je kar nekaj. Že tako Slovenija na nepremičninskem trgu nima dobrih ocen. Stanovanj je premalo, so v preslabem stanju, novo gradenj je bistveno premalo, praznih stanovanj, ki jih nihče ne želi prodati ali oddati pa veliko preveč. Potem je tu še precej slaba kvaliteta gradnje, ki se vleče že desetletja. Vemo kaj vse so odkrili preiskovalci v gradbeni panogi. Iz gradbišč se je odvažalo najboljše materiale in iz njih gradilo hiše in vikende pomembnežev. Drugi problem je ta, da se pogosto kvalitetnih materialov sploh ni kupovalo in vgrajevalo, da se je privarčevalo na končni ceni. Podjetja so tako povečala svoje dobičke, stanovalci pa dobili slabšo gradnjo. Proti evropski uniji smo na slabšem tudi po velikosti stanovanja. Na posamezno osebo, pride v povprečju veliko manj kvadratnih metrov, kot je to običajno drugod. Posledica tega je, da smo nagneteni v premajhnih stanovanjih in to vpliva na slabše razpoloženje in seveda tudi manj prostora za kvalitetno učenje ali opravljanje popoldanskega dela ali hobijev za sproščanje. Tako smo vsi še bolj napeti in nesproščeni, povečuje se tudi število bolezni, sploh takšnih, ki so povezane s stresom.

Vzemite si dovolj prostora zase

Spalnica (http://www.akron.si/spalnica.html) je zato gotovo tisti prostor, ki mu moramo ob gradnji posvetiti dovolj pozornosti. Če ste kupili stanovanje in imate poleg dnevne sobe še vsaj en prostor, ki je dovolj velik in ga lahko uporabite za spalnico, dajte to tudi storiti. Ne postavite svoje postelje v najmanjši prostor, kot je recimo kabinet, ki ima običajno nekje od sedem do devet kvadratnih metrov. Kadar gradite hišo, je takšno načrtovanje enostavnejše. Spalnici poskusite nameniti vsaj 16 do 20 kvadratnih metrov, še bolje pa je, če ji lahko namenite približno 40 kvadratnih metrov. Tako se lahko spalnica dotika dodatne manjše kopalnice, kjer se lahko zvečer oprhate, kjer imate v neposredni bližini postelje tudi stranišče in na drugi strani tudi veliko omaro za obleke. Spalnica se lahko tudi opremi tako, da je v kotu prostor za lepotičenje ali veliko ogledalo za oblačenje in ko tak prostor končno zaživi v vsem svojem sijaju, boste zagotovo veseli, da ste namenili toliko kvadrature za vaš vsakodnevni počitek.