Zgodovina in kratka dejstva o Rubikovi kocki

Rubikova kocka, prvotno imenovana čarobna kocka, je od svoje prve predstavitve v 70. letih prejšnjega stoletja spravljala uporabnike v zadrego in zmedenost. Reševanje te kocke 3x3x3, sestavljene iz kock mešanih barv, je že tako težko in zapleteno. Vendar pa zdaj obstajajo speedcubers ali ljudje, ki kocko rešujejo s tako velikimi hitrostmi, da so vzbudili spremenjeno zanimanje za reševanje kocke pri ljudeh z različnih koncev sveta. 

Če želite postati speedcuber, ki bo podiral svetovne rekorde, morate začeti z majhnimi koraki. Toda preden to postanete, morate najprej spoznati, kako je ta kocka nastala, in nekaj izrazov, ki jih morate poznati, da jo boste lahko igrali v polni meri.

Kratka zgodovina

Za izumom te kocke stoji Ernő Rubik, madžarski profesor arhitekture in kipar. Rubik je upal, da bo izumil nekaj, kar mu bo pomagalo bolje razumeti, kako lahko strukturo, sestavljeno iz več delov, premikamo, ne da bi bilo treba uničiti mehanizem. Šele ko je koščke pomešal in jih je moral popraviti, je ugotovil, da jih lahko uporabi kot obliko 3D sestavljanke. 

Prvotne kocke, ki so bile testne, so bile leta 1977 predstavljene v trgovinah z igračami v Budimpešti, preden jih je kupilo ameriško podjetje Ideal Toys. Podjetje Ideal Toys je leta 1980 kocko preimenovalo in jo v čast njenemu ustvarjalcu poimenovalo Rubikova kocka. V naslednjih desetih letih je bila igrača zelo priljubljena. 

Rubikova kocka je velik izziv
Rubikova kocka je dobila ime po izumitelju Ernő Rubiku

Kmalu zatem je kocka izgubila svojo priljubljenost v ZDA in drugih državah na zahodu. Še vedno pa je bila znana na Kitajskem in v takratni ZSSR, saj se je ta trend razširil tudi v komunistične države po vsem svetu. Zaradi ugleda teh kock v komunističnih državah, zlasti na Kitajskem, se je proizvodnja teh igrač nadaljevala.

V 21. stoletju so te kocke ponovno postale priljubljene, deloma tudi zaradi ustanovitve Svetovnega združenja kock leta 2003. Med navdušenci nad kockami je bilo najdlje povpraševanje po speedcubingu. Vendar je ustanovitev organizacije ljubitelje še dodatno spodbudila, da so postali veliko hitrejši pri svojih metodah in tehnikah reševanja.

Reševanje ogromne Rubikove kocke 15X15 v rekordnem času

Trenutno je Yusheng Du iz Kitajske lastnik svetovnega rekorda, saj je eno kocko rešil v 3,47 sekunde. Vendar je treba omeniti še veliko drugih rekordov. Svetovni rekord za eno kocko ima Američan Daniel Rose-Levine, ki je kocko z nogami rešil v samo 16,96 sekunde. 

Avstralec Feliks Zemdegs je dosegel rekord v enoročnem metanju kocke, in sicer le 6,88 sekunde. Še en Avstralec, Jack Cai, je rekorder, ki je z zavezanimi očmi rešil eno kocko v 16,22 sekunde. 

Pomembni izrazi besedišča, ki jih je treba poznati

Pri reševanju miselne igre Rubikove kocke se morda zdi, da je treba le slediti več preprostim korakom. Vendar so stvari bolj zapletene in kompleksne kot to. 

Rubikova kocka 8x8
Rubikova kocka 8×8 je idealna za vse za katere noben izziv ni dovolj velik

Preden se lotite različnih strategij reševanja, se morate najprej naučiti nekaj pomembnih besednih zvez. Tako boste lažje sledili zapletenim permutacijam in algoritmom kocke, ki jih potrebujete za njeno reševanje. 

Algoritem

Algoritem se nanaša na vrsto vrtenj ali operacijo, ki bo bloke preusmerila v želeni rezultat. Pogosto so zapisani z veliko črko, ki označuje stran, ki jo je treba zavrteti, številko 2, če jo je treba zavrteti dvakrat, in malo črko “i”, če je treba vrteti v nasprotni smeri urinega kazalca. 

Center

Osrednje kocke so na sredini obeh strani z eno vidno barvo. Skupaj lahko najdete šest središč in ne tako kot drugi deli kock se ne premikajo po položaju. Ker so fiksne, se barva središčne kocke uporabi za predstavitev vsake od stranic kocke.

Začetniški vodič kako sestaviti 4×4 rubikovo kocko

Kotiček

Že samo ime pove, da je vogalni element v kotu vsake stranice Rubikove kocke. Ti imajo tri vidne vogale, skupaj pa 8 vogalov. 

Rob

Robni del kocke je stičišče dveh vidnih barv. Kocka ima skupaj 12 robov.  

Obrazi

Podobno kot vse kocke ima tudi kocka šest stranic. Pri izvajanju algoritmov kocke z metodo za začetnike se predpostavlja, da kocko gledate z belo stranjo navzgor, kar pomeni, da mora biti logotip kocke na vrhu. 

Obrnjeni ali običajni zavoj 

Obrnjeni in običajni način obračanja plasti sta dva načina obračanja plasti. Običajni obrati so obrati v smeri urinega kazalca, obrnjeni obrati pa so obrati v nasprotni smeri urinega kazalca. Obrnjeni obrat je v zapisu kocke predstavljen s črko “i” v malih črkah kot Ri. To pomeni, da je treba desno stran obrniti v nasprotni smeri urinega kazalca. 

Sloj

Plast je del kocke, ki se obrača, in je sestavljena iz 9 blokov. Ne glede na to, kako držite kocko, so vedno tri plasti. 

Permutacija

Permutacija se nanaša na premikanje vseh blokov v želeno formacijo ali razporeditev delov. 

Ključni nasveti za reševanje za začetnike 

Rešitev Rubikove kocke, ki jo lahko kupite v spletni trgovini z igračami Chebeltza.com, ni majhen in preprost podvig. Pravzaprav je tudi metoda za začetnike lahko zapletena. Eden najpomembnejših nasvetov, ki si ga morate zapomniti, je, da vadite, vadite in še enkrat vadite. Začetniška metoda je podroben in dolgotrajen postopek, ki od vas zahteva učenje novega besedišča in sledenje korakom, ki vam morda niso znani. Prav tako je najbolje, da začnete preprosto, tudi če je vaš cilj poskusiti s speedcubingom. Najprej je treba osvojiti metodo za začetnike, preden se lotimo ostalih.