Patriotizem

V današnjem svetu globalnega medkomuniciranja, ko se širijo predvsem določene kulture (koga hecamo, američani s svojimi filmi in idejami takorekoč vladajo svetu), je v bistvu patriotizem torej ljubezen do lastne domovine velik problem.

Če se zdaj dotično osredotočimo na problem širjenja amerikanizma v Sloveniji in primerjamo patriotstvo med Američani in Slovenci, potem ugotovimo, da je razlika takšna kakor dan in noč. Američani ljubijo svojo deželo.

Aktivno sledijo politiki, so zavedni državljani (seveda govorimo zgolj o večini, vedno se poudarja večina, ker izjeme pravilo zgolj potrjujejo), na sploh pa so ponosni, da so prebivalci Amerike, svojo zastavo obešajo pred hišo na državne praznike, med himno držijo desnico na srcu in se velikokrat med predvajanjem le-te tudi zjočejo…

slovenski patriot

Pa Slovenci? Dobro, predsednika države poznamo, nekaj ministrov tudi itd., ampak koliko pa imamo radi svojo deželo? Morda jo imamo, ker je lepa in zelena, pa smo ponosni, da smo Slovenci? Znamo narisat svoj grb v zastavi, vemo, kaj vsi znaki pomenijo? (Triglav, najvišji vrh, tri zvezde predstavljajo ozvezdje v času osamosvojitve, reka pa vodovje Slovenije.) Domnevam, da skorajda vsi znamo besedilo himne zapeti, koliko pa nas zna celotno Zdravljico?

Še ena, zadnja primerjava. Vprašam vas, kdaj imajo Američani dan državnosti? Prav, seveda veste, da 4. julija. Kdaj pa Slovenci? 25. junij, dan državnosti in enotnosti. 26. december, dan samostojnosti. Ste res vedeli?