Domače živali – ljubljenčki

Pri nas doma imamo psico, mačko in želvo. Pri sosedovih imajo mačko. Drugi sosedje imajo dva psa. En drug ima milijon ščurkov – prav, ne štejmo jih kot domače živali. Kamorkoli pogledaš, imajo ljudje domače živali. Zakaj? Premalo cartanja s strani sorodnikov? Ali pa mi premalo cartamo. Začaran krog.

Iz kakršnekoli razloga jih že imamo, dejstvo je, da jih imamo radi. Vsaj povečini, no. Zmeraj se najdejo tudi žalostni primeri, ko lastniki zanemarjajo svoje ljubljenčke do skrajno nečloveške mere. Takšne izolirane primere je najpametneje pustiti na miru.

ljubljencek

Mnogi imajo rajši takše živali, s katerimi se ni potrebno veliko ubadati, želve so odličen primer. Tu pa tam zamenjamo vodo, nahranimo – in je to to. Drugi imajo rajši pse, ki jih je potrebno trenirati in hoditi na sprehode in zanje zapraviti več denarja. All in the name of love. Pa mačke, ki razkopajo vsako luknjo in raztrgajo vse zavese – miaw miaw miaw. Če so kratkodlake. Če so dolgodlake, pa puščajo dlake po celi hiši.

Preberite si še naslednji članek: Vrhunska prehrana za majhne in velike pse

Kakovostna hrana za pse vključuje zdrave maščobe. Te so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin – omega-3 in omega-6.

Kakšne ljubljenčke še imamo … Papagaji? Naravni alarm ob sončnih vzhodih, zagotovo nikdar ne zaspiš. Nekateri, sicer v tujini, imajo fetiš na kakšne eksotične živali, npr. krokodile. Ti potem, ko jih skrbni skrbniki zapustijo, končajo v kanalizaciji velikih mest (New York je znan primer).

Verjamem, da se vi vaših ljubljenčkov ne boste hitro naveličali. Če se pa jih slučajno že boste, pa jih, lepo prosim, ne spuščajte v naravo. Ni dobro ne za njih, ker pomrejo, in ne za okolje, če niso avtohtone oz. domače živali.