Pridobivanje izgubljenih podatkov iz različnih naprav in medijev

Vsaka elektronska naprava se slej ko prej okvari. Pride lahko do sistemske ali pa fizične okvare. Nekatere lahko preprečimo, spet drugim se težko izognemo. Pri uporabi je tako pomembno, da ne pozabimo na varnostno kopiranje na drugo napravo ali na spletno stran za shranjevanje dokumentacije. V primeru fizične in programske okvare je možno pridobiti vse izgubljene podatke, vendar moramo ukrepati pravočasno. Nadaljnja uporaba okvarjene naprave namreč hitro privede do popolne izgube vseh podatkov, zato je pravočasno restavriranje podatkov izrednega pomena.

Na katerih napravah je možna obnova podatkov?

Pridobivanje podatkov nazaj oziroma restavriranje podatkov je postopek, pri katerem strokovnjaki s pomočjo strokovne opreme in profesionalnih programov pridobijo nazaj okvarjene ali izgubljene datoteke. Podatke je možno pridobiti nazaj s trdih diskov, spominskih kartic, USB ključkov in fotoaparatov. Pomembno je, da ob zaznani okvari ali izbrisanih podatkih delujete pravočasno in odnesete napravo na servis. V primeru nadaljnje uporabe lahko pride namreč do dokončnega izbrisa podatkov. Večina naprav sčasoma čez na videz prazen prostor, ki je nastal zaradi izbrisa datoteke, začne s pisanjem novih podatkov. Česa takega se denimo ni potrebno bati, če imate najeto gostovanje spletnih strani. Tam sistem sam skrbi, da so podatki varni.

Kako poteka restavriranje podatkov in kolikšen delež se povrne?

Preden steče restavriranje podatkov, se strokovnjaki odločijo za posvet s stranko. Slednja omeni približen časoven okvir, kdaj je zaznala okvaro ali manjkajočo dokumentacijo. Po posvetu sledita groba analiza in diagnoza težave. Na podlagi diagnoze ocenijo, kolikšna je možnost celotne povrnitve dokumentacije. Postopek traja med 1 do 5 delovnih dni, trajanje je odvisno od stopnje in vrste okvare. V primeru, da je do okvare prišlo zaradi virusov ali trojancev, bo podjetje vse napake odstranilo, naredilo varnostno kopijo dokumentacije, formatiralo medij ali disk ter na novo naložilo programsko kodo.

Celoten obseg restavracije

Stranka lahko naroči restavriranje podatkov tudi v primeru izgubljenih gesel, certifikatov, različnih datotek, slik in podobno. Podatke je možno pridobiti tudi z že formatiranih diskov, vendar je storitev malo dražja, saj je restavracija bolj tehnično zahtevna od ostalih vrst. Strokovna služba se zaveže tudi v tajnost podatkov, kar pomeni, da vaši podatki ne bodo posredovani tretjim osebam. V primeru okvar poslovne opreme, je tako bolje, da se najeme strokovna služba za obnovo.

Ko boste želeli podatke natisniti, boste potrebovali nove tonerje ali pa kartuše. Več o tem si preberite v naslednjem prispevku.