Spletno gostovanje omogoča dostop in ogled spletne strani

Spletno gostovanje ali web hosting je storitev, ki omogoča, da lahko kdor koli dostopa ter si ogleduje naše vsebine na spletni strani. Lahko rečemo, da takšna storitev označuje naš dom na spletu. Pri izbiri ponudnika tovrstne storitve pa moramo biti seveda dovolj previdni, da bo torej gostovanje spletnih strani lahko zadostilo našim potrebam.

Koliko je pravzaprav vredno zakupljeno gostovanje na spletu, pa navadno opazimo šele tedaj, kadar gre kaj narobe in seveda pri tem potrebujemo primerno obliko pomoči. Če je ponudnik odličen, nam bo pomoč nudil na vsakem koraku in tako sproti urejal vse težave. Zavedati pa se moramo, da so omejitve, ki nam jih ponudniki takšne storitve določajo, lahko zelo zavajajoče. Navadno smo namreč omejeno s količino datotek na svojem paketu. Čeprav imamo torej na razpolago ogromno prostora, bomo kaj kmalu morda potrebovali večji paket.

Gostovanje spletnih strani bo zadostilo vašim potrebam.
Če je ponudnik odličen, bo gostovanje spletnih strani lahko zadostilo vašim potrebam.

Za prisotnost na spletu

Za kaj je torej web hosting nujno potreben. Odgovor je torej preprost: za prisotnost na spletu. Če torej nimamo urejenega gostovanja, naše spletne strani ne bo našel prav nihče. Gostovanju iz svojega lastnega računalnika se je najbolje izogniti. V nasprotnem primeru namreč lahko izgubimo vso zanesljivost, dostopnost in ne nazadnje še varnost podatkov.

Razlaga gostovanja spletnih strani: v oblaku, v skupni rabi, VPS gostovanje in namensko gostovanje. Kakšna je razlika?

Na voljo je tudi povsem brezplačni web hosting. Takšna vrsta pa nam navadno ne ponuja storitve, ki omogoča vse potrebno za dovolj uspešno prisotnost na spletu. Spletna stran bo v tem primeru delovala precej bolj počasi. Velika verjetnost je, da ponudniki namestijo še oglasne pasice, prav tako še druge škodljive skripte.